Rutavan viemäriosuuskunta rakentaa viemärilinjaa Kartanonkulmalle

26.04.2017 - 06:06 Satu Ojala
-Osuuskunta ei ole saanut viemärilinjalleen taloudellista tukea. Ely-keskuksen mukaan hanke on avustamiseen nähden liian pieni, toteaa Rutavan viemäriosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Timo Vuorisalo.

Rutavalla kaivetaan vauhdilla viemärilinjaa, joka yhdistää alueen 14 taloutta vieressä olevaan siirtoviemäriin liitoskaivon kautta.
Rutavalaiset päätyivät osuuskunnan perustamiseen, kun kaupungin alkuperäinen suunnitelma ei heitä miellyttänyt.
–Suunnitelmia pohdittiin moneen otteeseen ja lopulta niitä muutettiin niin, että asuntoalueen kiertäväksi suunniteltu siirtoviemäri jatkuu suorana Rutavantien varressa kohti puhdistamoa. Me rakennamme nyt oman putken ja liitoskaivon, johon alueen taloudet liittyvät viettoviemärillä, kertoo Rutavan viemäriosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Timo Vuorisalo.

Rutavan viemäriosuuskunta on perustettu viime vuoden lopulla, mutta sen elinkaari on lyhyt.

Aivan kaikki mahdolliset taloudet eivät ole vielä tähän liittyneet." - Timo Vuorisalo -

–Rakennamme tämän viemärilinjan ja kun se on saatu valmiiksi, luovutamme sen kaupungille ja lopetamme osuuskunnan toiminnan.
Vuorisalon mukaan viemärilinjan rakentamisesta säästävät niin kaupunki kuin siihen liittyvät taloudet.

–Alkuperäisen suunnitelman mukaan runko- ja siirtoviemäri olisi tehnyt tässä meidän kohdallamme melkoisen lenkin. Nyt matka on huomattavasti lyhyempi, joten säästöä syntyy merkittävästi jo siinä. Viemäriosuuskunnan viemärilinjaan liittyvät säästävät kukin noin 5 000 euroa, kun jätevedet saadaan siirrettyä verkostoon viettoviemärillä ilman oman pumppaamon rakentamista.
Osuuskunta on valinnut urakoitsijaksi SalKaTin, joka on jo aloittanut työt. Urakan on määrä olla valmis juhannukseen mennessä, jonka jälkeen jätevedet virtaavat osakastalouksista suoraan puhdistamolle.
–Aivan kaikki mahdolliset taloudet eivät ole vielä tähän liittyneet, mutta heillä on mahdollisuus lähteä tähän myöhemmin mukaan. Kustannukset tosin ovat myöhemmin korkeammat kuin nyt kun rakennamme samalla kerralla useamman talouden linjan kuntoon.
 

Kilpailutus loppusuoralla

Loiman–Korkeakosken–Kaharilan jätevesiosuuskunnassa ovat kilpailutukset loppusuoralla ja neuvottelut Sallilan kanssa vielä tämän viikon aikana.
–Jatkamme neuvotteluja tarjouskilpailun voittaneen urakoitsijan kanssa ja aikataulu on kiinni Sallilan kiireistä. Nähtävästi viemäriverkoston laajennustyöt tehdään kahdessa osassa, Loimassa tänä vuonna ja Korkeakosken puolella ensi vuoden aikana, sanoo osuuskunnan puheenjohtaja Jussi Huhtala.
Osuuskunnassa on nyt 13 sitoutunutta liittyjää, mutta Huhtala uskoo määrän kasvavan, kun lopulliset kustannukset ovat tiedossa. Mahdollisia liittyjiä alueella on noin 80. Tavoitteena osuuskunnalla on saada ainakin 30 liittyjää.
Kaupungin viemäriverkostoa jatketaan Korkeakoskella ja Loimassa yhteensä reilut viisi kilometriä. Joka talouteen tulee oma pumppaamo. Liittyvillä talouksilla on nyt perinteiset likakaivot ja parilla kiinteistöllä on umpikaivo.
Viemäriputkien kanssa samaan kaivantoon tulevat Sallilan maakaapelit. Valokuituverkon rakentamisestakin on jo alustavasti puhuttu.
–Valokuidun suhteen olemme päätyneet ratkaisuun, jossa muodostetaan avoin verkko, jolloin jokainen liittyjä voi valita oman operaattorinsa. Valokuitukaapelia ei ole pakko kaivaa saman tien maahan, sillä uutena mahdollisuutena on kaivaa maahan suojaputki, jonka sisälle valokuitu voidaan myöhemmin puhaltaa. Tutkimme myös vaihtoehtoa, jonka mukaan valokuitu laitettaisiin aumaan muun kaivannon päälle, sanoo Jussi Huhtala.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.