Apua hädässä

24.08.2017 - 06:22 Mikko Perttunen
Puheenjohtaja Timo Vuorisalo ja sihteeri Leena Laitinen ovat Vapepan Huittisten toimikunnan aktiiveja.

 

Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuuluvan henkilön puhelimeen saattaa milloin tahansa tulla viesti, jossa kerrotaan lyhyesti käsillä oleva tilanne, joka on tyypillisesti esimerkiksi kadonneen henkilön etsintä.
Vastausvaihtoehtoja on kolme: ”kyllä”, ”ei” ja ”myöhemmin”. Kun vapaaehtoinen ilmoittautuu tehtävään, hän saa tarvittaessa lisätietoja.
–Aina voi kieltäytyä eikä sitä tarvitse koskaan perustella. Sitä on vapaaehtoisuus, Timo Vuorisalo sanoo. Hän on Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan Huittisten toimikunnan puheenjohtaja. (..)

–Vapepa hoitaa myös ensihuoltotehtäviä, esimerkiksi kotinsa menettäneiden perheiden majoittamista. Välillä apua tarvitaan kauempanakin, kuten esimerkiksi Nokian vesikriisissä vuonna 2007, Vuorisalo selittää.
Vaikka tiedettäisiin, että naapurin mummo on kadonnut, ei Vapepa voi lähteä toimimaan itsenäisesti. Vastuu on aina lähtökohtaisesti viranomaisella, jolta tulee myös kutsu tehtävään. Se voi kuitenkin luovuttaa johtovastuun eteenpäin esimerkiksi Vapepan kenttäjohtajalle.
–Kaikissa tehtävissä pitää toimia yhtenäisillä pelisäännöillä. Esimerkiksi metsästäjät kyllä osaavat liikkua taitavasti maastossa, mutta viranomaisten kanssa yhteistyössä täytyy noudattaa aina tiettyä protokollaa muun muassa viestinnän suhteen, Huittisten Vapepan sihteeri Leena Laitinen kertoo. (..)

Tehtävien moninaisuuden ja ihmisten erilaisten elämäntilanteiden ja kiireiden vuoksi reservin pitää siis olla tarpeeksi suuri. Tällä hetkellä Huittisissa on 100–150 vähintään peruskurssin käynyttä vapaaehtoista, mutta aina tarvitaan lisää.

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan 23.8. lehdestä
tai digilehdestä.

Tilaa lehti täältä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.