Lopuksi pukki saunoo

23.12.2017 - 06:33 Satu Ojala
Taina Ekilä on oppinut pukkien teon äidiltään ja ainakin 5000 olkipukkia on matkannut maailmalle Tainan käsien kautta.

Olkipukkien teko ei ole mitään hätäisen ihmisen hommaa.
Taina Ekilä on yksi harvoja pukintekijöitä Suomessa. Persoonallisia pukkeja hän on tehnyt jo 22 vuotta. Työ lankesi hänelle veren perintönä.
–Äidiltä opin tämän taidon ja näiden vuosien aikana olen tehnyt arviolta viisituhatta olkipukkia, sanoo Keikyässä asuva Taina Ekilä.

Mikä olkipukki sitten on?
–Se on perinnettä, tuo tuulahduksen entisajan joulusta tämän päivän koteihin. Minä en niin tykkää tuosta krääsästä, joten minulle sopii hyvin tällaisen perinteisen käsityön tekeminen, sanoo Taina Ekilä.

Taina Ekilän mukaan Ekilän olkipukit ja Tyynelän tontut ovat yhdessä käsite.
Pukkien teko ei ole Ekilälle pelkkä harrastus.
–Tämä on maatalouden sivuelinkeino, joka täyttää kaikki ne tyhjät ajat, joita minulla muuten saattaisi olla.

Pukkien teko alkaa jo kevään kylvöistä, mutta ne hoituvat siinä samalla kuin muutkin kylvöt.
–Niitän rukiit yleensä heinäkuun lopulla. Se aika ei paljoa vaihtele, kun minulle viljojen ei tarvitse olla kypsiä, vaan lähinnä olkien oikean mittaisia. Säät vaikuttavat lähinnä olkien pituuteen ja rouhevuuteen.
Niittämisen jälkeen oljet niputetaan ja niitä kuivataan kuhilaina pellolla jonkin aikaa. Sen jälkeen ne siirretään sisälle varastoon. Se on kaikki käsityötä.

–Kun syksyn muut työt on tehty, ryhdyn tekemään pukkeja.
–Olkipukit tehdään nahkeista oljista. Ne eivät saa olla liian kuivia, sillä silloin ne napsahtavat poikki. Teen pukkeja syksyllä ennen joulusesonkia ja talvella, mutta en enää loppukeväällä ja kesällä. Huhtikuussa ilmat ovat jo niin kuivia, että oljet kuivuvat varastossa liikaa ja ovat siten käyttökelvottomia.

Pukin tekoon kuluu aikaa noin tunti pukin koosta riippuen. Ekilä sitoo oljet narulla tai koneellisesti nauhalla. Kun pukki on saanut lopullisen muotonsa, se pääsee saunaan.
–Saunassa se on noin vuorokauden, ja oljet saavat rauhassa kuivua. Sen jälkeen vaihdan narut tai nauhat värillisiin nauhoihin. Nyt Wanhan Virtasen joulumarkkinoille tein pukkeja mustilla nauhoilla ja ne menivät hyvin kaupaksi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.