Impien iloinen saunareissu

23.06.2017 - 06:42 Marja-Liisa Hakanen
–Pehmeiksi ja keveiksi tulivat jalat yrttikylvyssä, tuumivat Arja Nisu (vas.), Merja Laaksonen, Taina Hosike, Kaisa Heikkilä, Päivi Mahlamäki, Minna Tömisevä ja Santeri Nisu sekä Pirkko Kalvi ja Tuula Riuttamäki.

Karhiniemen Kyläkartanon saunasta kuului iloinen puheensorina, kun Huittisten Maatalousnaiset osallistui valtakunnalliseen Impi saunoo -tempaukseen. Teemaan liittyi luonnon antimista nauttiminen, joko villiyrttiherkkuina tai hemmotteluhoitoina.
–Meillä on vähän molempia. Tässä on yrttiteetä, jossa on muun muassa pihlajanlehtiä. Teimme myös jalkakylvyn koivunlehdistä, nokkosista, koiranputkista, vadelmanlehdistä ja siankärsämöistä, Maarit Syrjälä kertoi.
–Se laittaa nesteet kiertämään ja pehmittää ihon. Yrttejä liotetaan lämpimässä vedessä ja sekaan laitetaan myös karkeaa merisuolaa.

Impi saunoo -tapahtumaan osallistui koko maassa liki 60 yhdistystä tai muuta toimijaa, ja yli tuhat saunojaa. Tempauksen järjestivät Maa- ja kotitalousnaiset ja Arktiset Aromit ja se oli osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.
Tapahtumalla haluttiin edistää suomalaista saunakulttuuria ja jakaa tietoa suomalaisista, erityisesti saunomiseen liittyvistä luonnontuotteista.

Huittisten maatalousnaisille Impin päivän vietto on jo perinne. Päivään on yleensä kuulunut ulkoilua ja liikuntaa.
–Nyt kävi aikamoinen tuuri, kun saimme näin hienon sään. Monet kerrat on ulkoiltu sateessa, puheenjohtaja Anu Hakala iloitsi kahvinkeiton lomassa.
Hän oli laatinut myös saunavisan, johon naiset pääsivät vastaamaan kun grillimakkarat oli syöty ja kahvit juotu.
–Palkintoja meillä ei ole, mutta eipä me niitä kaivatakaan.

Impin päivän lisäksi maatalousnaiset tekevät kesäretken, joka suuntautuu muun muassa Karviaan Anne Mattilan taidekahvilaan, Kauhajoelle pellavarouhetuotteita valmistavaan yrityksee sekä Närpiön kautta Kaskisiin Savipaja Murrayhyn.
–Siellä on keraamikko, joka on aikanaan ollut harjoittelijana Korvenkylän savipajalla Huittisissa, Anu Hakala kertoo.
Heinäkuun alussa on Ripovuorella siivoustalkoot, joihin maatalousnaiset ovat haastaneet Suontaustan kyläyhdistyksen.
–Olemme sopineet kaupungin kanssa, että voimme siivota Ripovuoren puskittuneen laen ja tehdä näin yhteistä hyvää. Saimme viime vuonna LC Huittiselta talkoopalkinnon, joka nyt on tarkoitus luovuttaa eteenpäin. Monenlaista mukavaa tässä siis on tiedossa.

Saunatapahtumissa kokeillaan erilaisten luonnontuotteiden hyödyntämistä saunassa. Perinteisen vastan lisäksi käytössä on turvetta, yrttituotteita sekä saunajuomia.

 

Maa- ja kotitalousnaisten saunalehdykäisen löytää täältä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.