Uuteen ympäristöön ilman tarkkaa suunnitelmaa

23.02.2018 - 05:57 Satu Ojala
Koskisen perhe eli Teemu (vas.), Stella, Sanna ja Kenny Cartagenan radalla. Cartagenan rata on Kennylle ja Teemulle varsin tuttu jo kolmen vuoden takaa, jolloin he lähtivät ensi kertaa treenaamaan Espanjaan.

–Irtiottovuodesta olimme puhuneet aiemmin, mutta se tuntui mahdottomalta. Vianor oli kiinnostunut ostamaan yrityksemme Huittisten Käyttörenkaan. Olin alkuun jämäkästi kieltäytynyt ostotarjouksista, mutta lopulta ymmärsin, että hulluhan olen, jos en kauppoihin suostu. Ja kun saimme myydyksi myös Forssan liikkeen ilman kummankaan yrityksen myyntiin laittamista, irtiotto olikin yhtäkkiä mahdollista, kertoo Sanna Koskinen, joka perheineen muutti Espanjaan kaksi ja puoli vuotta sitten.

–Teemu ja Kenny olivat jo edellisenä talvena pari kuukautta treenaamassa Espanjassa Orihuela Costalla. Kentsu opiskeli skandinaavisen koulun suomalaisessa opetuksessa treenien ohella. Lähellä Cartagenassa oli ratamoottoripyöräilyyn hyvin toimiva harjoitusrata, joten muutto Espanjaan alkoi näyttää mahdolliselta.

Elokuussa 2015 Koskiset lähtivät lämpimään päämäärättömäksi ajaksi.
–Ei meillä ollut tarkkaa suunnitelmaa, lähdimme asenteella ollaan niin kauan kuin se on kivaa ja mahdollista. Emme tienneet olemmeko Espanjassa kuukauden vai vuoden.
Muutto osui samaan saumaan, jolloin Koskisten kuopus Stella aloitti koulun. Koulutie alkoi samassa skandikoulussa, jota Kenny oli jo käynyt pari kuukautta keväällä.

–Alkuhankaluuksia ei oikeastaan ollut. Oli uutuuden viehätystä, kaikki oli vaan ”ihanaa” aurinkoa ja palmuja. Hankaluudet astuivat esiin kuherruskuukausien jälkeen, kun piti rakentaa uutta arkea.

Olimme toimettomina ja ihmettelimme mitä nyt kuuluu tehdä. - Sanna Koskinen -

–Vuokra-asunnossa emme saaneet kotifiilistä, pysyvyyden tunne puuttui.
–Olimme oudossa tilanteessa kun lapset lähtivät kouluun ja me Teemun kanssa pyörimme kotona. Olimme toimettomina ja ihmettelimme mitä nyt kuuluu tehdä. Katselin miten muut ihmiset menivät altaalle aamukymmeneltä, käänsivät kylkeä puolilta päivin ja makasivat siinä loppupäivän.
–Vaikka tykkään auringosta ja lämmöstä, kymmenen minuuttia riittää.

Vähitellen Koskisille kävi selväksi, että he ovat ulkomaalaisia Espanjassa.
–Moni systeemi on täällä vanhanaikaisempaa kuin Suomessa ja tekniikka Suomea jäljessä. Täällä olemme oppineet arvostamaan monia asioita Suomessa, joita siellä piti itsestään selvyytenä. Moni asia on muuttunut ihannoinnista arjeksi, sanoo Teemu.

Muutama kuukausi sujui Koskisen perheeltä mukavasti lomaillen, mutta sitten piti saada jotain rytmiä ja haasteita elämiseen.

Sanna tapasi hevostallilla ruotsalaisen naisen, joka pyysi Sannaa auttelemaan kiinteistövälityksensä toimistohommiin. Sanna sanoi heti kyllä, mutta asuntojen myymisestä hän ei ollut kiinnostunut. Kolmantena työpäivänä hän sitten esitteli muutamaa asuntoa ruotsalaisille asiakkaille.

Täällä olemme oppineet arvostamaan monia asioita Suomessa, joita siellä piti itsestään selvyytenä.  - Teemu Koskinen -

–Siitä se oikeastaan lähti. Huomasinkin tykkääväni siitä työstä. Viime kesänä minulle tarjottiin paikkaa suomalaisesta Lomakoti Ulkomailta -yrityksestä. Viihdyin edellisessä työpaikassani, mutta minua kiinnostivat suomalaiset asiakkaat ja vähän tätä Torreviejaa laajempi alue.
–Tällä hetkellä nautin työstäni, mutta tahti taitaa olla sama kuin Suomessa, kuitenkin paremmissa sääolosuhteissa.

Teemun arki on pyörinyt Kentsun ajohommissa. Ensimmäinen kausi kului kokonaan sen parissa.
–Kentsu aloitti täällä uudella pyörällä uudessa sarjassa ja hänen tiiminsä oli sarjan ainoa isä-poika-tiimi. Pikku hiljaa Teemulle tuli kutsuja toimia mekaanikkona eri tiimeissä ja niitä hän tekikin eri puolilla Espanjaa. Tällä hetkellä hän tekee mekaanikkokeikkoja suomalaiskuskeille, jotka treenaavat tai kilpailevat Espanjassa. Lisäksi hallilla odottaa rivi pyöriä, jotka kaipaavat korjaus-, huolto ja virityshommia.
–Olen aina tykännyt tehdä juttuja moottoripyörien kanssa ja onhan se mukavaa, kun nyt saa tehdä sitä työkseen. Taas on aina kiire, mutta ehkä tämä on mielekkäämpää kuin ennen, sanoo Teemu.

Viime kaudella Kentsu solmi tallipaikkasopimuksen H43-tiimissä ja nyt hänellä on omat mekaanikot, datainsinsinööri ja valmentaja, eikä Teemu saa puuttua näihin juttuihin.
–Kenny jatkaa samassa tiimissä myös tulevalla kaudella. Edessä on siirtyminen astetta isompaan luokkaan eli Moto 3-pyörillä ajettavaan European Talent Cup-sarjaan.

 

 

Olemme edelleen huittislaisia

Koskisen perheeseen on Espanjassa liittynyt kaksi pelastettua katukoiraa Dani ja Mandy.
–Ensimmäisen vuoden asuimme vuokralla, mutta kun tiesimme, että jäämme tänne pidemmäksi aikaa, ostimme talon pienestä kaupungista San Miguel de Salinaksesta, joka sijaitsee 15 kilometrin päässä Torreviejasta sisämaahan päin, kertoo Sanna Koskinen.

–Lapset ovat siirtyneet espanjalaiseen kouluun, Kenny seitsemännelle luokalle ja Stella kolmannelle. Kulttuurierona on muun muassa se, että kouluruokailu kestää puolitoista tuntia ja ateria koostuu salaatista, lämpimästä alkuruuasta, pääruuasta ja jälkiruuasta.
Koulussa pojat eivät saa käyttää lippistä ollenkaan. Yläasteella kännykkä saa olla mukana, mutta sitä ei saa käyttää edes välitunnilla. Jos jää kiinni kännykän käytöstä, joutuu rehtorin puhutteluun. Ala-asteella kännykkää ei saa olla mukana koulussa.

–Vaikka viihdymmekin täällä hyvin, on paljon asioita, joita kaipaamme Suomesta. Monet tulevat tänne kova uho päällä ja vannovat, etteivät koskaan palaa Suomeen. Esnimmäisen vuoden jälkeen huomataan, että eivät ne asiat Suomessa niin huonosti olleetkaan.

–Koemme edelleen olevamme huittislaisia, eihän se siitä kovin helposti miksikään muutu. On kiva kuulla uutisia kotoa ja nähdä täällä tuttuja. Elämä on kuitenkin täynnä yllätyksiä, eikä meillä ole mitään syytä olla tulematta takaisin, sanoo Sanna Koskinen.

 

 

 

 

Lue 23.1.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.