Ilkivalta Huittisissa ryöstäytymässä käsistä

22.11.2017 - 05:14 Satu Ojala
Huhkolinnassa lokakuun lopulla sytytettiin käsipapereita palamaan useammassa eri paikassa – lavuaarissa, vessanpytyssä, lattialla kaapiston vieressä ja oven pielessä.

Paikkakunnalla on jo jonkin aikaa pyörinyt neljän–seitsemän hengen lapsiporukka, joka on saanut pahaa aikaan muun muassa Huhkolinnassa.

Huittisissa on ilkivallan kohteeksi joutunut viime kuukausina Huhkolinna ja siellä järjestetyt lasten urheiluharjoitukset. Valmentajat ovat juosseet poikaporukan perässä ja häätäneet heitä urheilutalosta pois.
Ala- ja yläkouluikäisten porukka on sytyttänyt käsipapereita palamaan Huhkolinnan vessoissa ja eteisessä olevan kaapin vieressä.

Samoin porukka on käynyt viereisellä rakennustyömaalla ja häiriötä on aiheutettu monessa muussakin paikassa, muun muassa paikallisissa marketeissa.
Huhkolinnan takana olevalla urheilukentällä on koottu seiväshyppypaikan patjakasan eteen trukkilavoja ja siirretty ajanottokoroke niiden päälle. Korkealta korokkeelta on hypitty patjojen päälle, jolloin onnettomuusvaara on ollut melkoinen.

–Liikuntahallin rakennustyömaalla on valvontakamera, josta nähdään, milloin joukko on siellä ollut liikkeellä. Rakennustyömaa ei missään nimessä ole leikkipaikka. Huhkolinnassa tehty ilkivalta on karkaamassa käsistä, sanoo kaupungin rakennuspäällikkö
Ari Jyräkoski.
Poikien häiriköinnin vuoksi Huhkolinnasta on jouduttu sulkemaan ovet kesken harjoitusillan, jolloin seuraava harjoitusryhmä on joutunut odottamaan ulkona vuoroaan.

–Papereiden sytyttely Huhkolinnassa on äärimmäisen vaarallista leikkiä. Samoin vierailut rakennustyömaalla. Kummassakin voidaan aiheuttaa vahinkoa itselle, toisille ja omaisuudelle.
–Alaikäisiä lapsia koskevat samat korvausvastuut kuin aikuisiakin, vaikka he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Huhkolinnan vaurioittaminen veisi Huittisista pois merkittävän liikuntapaikan ja koululaisilta ruokailutilat. Ja kuluja kertyisi runsaasti.

Jyräkoski myöntää, että ilkivaltaa on tehty aiemminkin, mutta syksyn mittaan tyhmyys on tiivistynyt.
–Nyt on kyse selvästi alaikäisistä lapsista. Itse vanhempana tiedän, missä omat lapseni liikkuvat. Jos jotain luvatonta tulisi esille, he saisivat miettiä tekojaan aika pitkän aikaa kotona, sanoo Jyräkoski.

–Alaikäisiä lapsia koskevat samat korvausvastuut kuin aikuisiakin, vaikka he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. - Ari Jyräkoski - 

Mistä kouluikäisten lasten ilkivalta kertoo?
–Monestakin eri asiasta. Se voolla ajattelemattomuutta, yleistä piittaamattomuutta yhteistä ja muiden omaisuutta kohtaan. Myös kaveripiirillä on suuri vaikutus, sillä joukossa tyhmyys yleensä tiivistyy, sanoo koulun sosiaalityöntekijä Tuulia Sarin.

–Jos ilkivalta on toistuvaa, kyse on jo isommasta asiasta. Se kertoo pahasta olosta ja aggressiosta, eli lapsilla ei ole oikeita keinoja hallita aggressiivisuutta.

–Jos vanhemmilla ei ole aikaa, perhesuhteissa on ristiriitoja, masennusta tai päihdeongelmia, lapset reagoivat siihen. Lapsilla voi olla tekemisen puutetta, jos esimerkiksi okin harrastus on jäänyt syystä tai toisesta, eikä tilalle ole löytynyt mielekästä tekemistä, sanoo Sarin.

 Ilkivallan teoista olisi syytä aina ilmoittaa poliisille.
–Toivon, että se on lapselle ja koko perheelle pysäyttävä kokemus, kun poliisi ottaa yhteyttä. Toivon, että lapsi silloin ymmärtäisi tekonsa vakavuuden. Jos sekään ei pysäytä, silloin lapsista pitää olla todella huolissaan.
–Pelkkä hyssytteleminen ei auta, tärkeintä olisi saada pahanteon kierre katkeamaan ja saada selville miksi lapsi oireilee tekemällä ilkivaltaa, sanoo koulun sosiaalityöntekijä Tuulia Sarin.

 

Vastuu on aina vanhemmilla

Koulun sosiaalityöntekijä Tuulia Sarinin mukaan vanhempien vastuuta ei voi koskaan korostaa liikaa.
–Vanhempien pitää olla tietoisia lastensa tekemisistä ja siitä, missä lapset aikaa viettävät ja kenen seurassa. Vanhemmilla on velvollisuus ja oikeus puuttua siihen, millaisessa seurassa lapsi aikaansa viettää.
–Yhteiskunnassa on olemassa säännöt ja lait, joita lastenkin pitää noudattaa. Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa siitä, että lapset ja nuoret ohjataan noudattamaan sääntöjä ja lakeja. Kun lapsi oireilee, on vanhempien syytä pysähtyä pohtimaan vakavammin, mistä lapsen käytöksessä on kyse, ja tarvittaessa hakea apua. Sitä saa esimerkiksi perheneuvolasta, sosiaalihuollon palveluista, koulun sosiaalityöntekijältä tai koulupsykologilta.
–Vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, vahingonkorvausvelvollisuus on jo paljon nuoremmallakin. Jos vahingonteosta jää kiinni, vanhemmat joutuvat maksamaan. Jos taas tekijää ei saada kiinni, tuhot korvataan yhteisistä varoista, ja se on taas pois jostain muusta, sanoo Tuulia Sarin.

 

 

Lue 22.11.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.