Huittisten hevoskasvatusyhdistys elää ja voi hyvin - Vaikka toimintaa on ollut jo 120 vuotta

21.10.2019 - 05:05 Mikko Perttunen
Kirsi Suomela kertoo, että radan merkitys on todella suuri. Vuonna 2010 rakennetussa katoksessa kelpaa harjata Jarmo-ponia.

Mommolan motellin parkettiin kopisi 1990-luvulla hevosmiehen kavio, kun Huittisten hevoskasvatusyhdistys järjesti Kirmajaiset-nimeä kantavia tansseja. Tapahtumilla kerättiin varoja uuden harjoitusraviradan rakentamiseen ja ylläpitoon.

–Rata on yhdistyksen isoin juttu. Se rakennettiin 1990-luvun alussa kolmessa vuodessa talkoilla, ja talkoilla sitä edelleen pidetään pystyssäkin, yhdistyksen sihteeri Leena Hietanen kertoo.

–Iso porukka oli silloin mukana. Rahaa kerättiin myös tekemällä aurauskeppejä, joita valmistettiin parhaimmillaan 7 000 vuodessa. Tämä on hieno paikka. Hevoset eivät stressaannu, kun rata on keskellä metsää, ja täällä on siksi varsallakin turvallista harjoitella, pitkän linjan hevosmies Timo Martin sanoo. (..)

Kun maatalous koneistui, väheni samalla hevosen merkitys työeläimenä. Samalla se tarkoitti hiljaisempaa aikakautta myös hevoskasvatusyhdistyksen toiminnassa.

–Joku kipinä siellä kuitenkin on kytenyt, Kirsi Suomela arvelee.

Nyt jäseniä on kuutisenkymmentä. Hevosia jäsenillä on vaihtelevasti. Useimmilla vain yksi, mutta esimerkiksi Suomelan perheellä niitä on viisitoista. Sen verran hummia siis yhdistyksen piirissä pyörii, että harjoitusrata on kyllä lähes päivittäisessä käytössä. (..)
Huittisten hevoskasvatusyhdistyksen vitriininäyttely pääkirjaston aulassa vielä lokakuun loppuun.

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Lauttakylä-lehden numerosta 43 (23.10.2019)
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.