Muistisairaudet eivät koske vain ikäihmisiä

21.09.2017 - 05:07 Marja-Liisa Hakanen
–Elämäntavat vaikuttavat myös muistisairauksien puhkeamiseen. Muistiviikolla onkin hyvä miettiä, olisiko omissa elämäntavoissa jotain parannettavaa, muistihoitaja Niina Immonen sanoo.

Parhaillaan vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa. Aihe on läheinen monelle ihmiselle, sillä lähes jokainen tietää jonkun, jolla on muistisairaus.
–Muistisairaudet alkavat saada kasvot meidän jokaisen elämässä. Huittisissa vaikeasta muistin ongelmasta kärsii noin 300 henkilöä, muistihoitaja Niina Immonen Huittisten terveyskeskuksesta kertoo.
Hän korostaa, että muistisairaudet eivät ole vain ikäihmisten sairaus, sillä Suomessa on noin 7 000 työikäisenä muistisairauteen sairastunutta.
–Törmäämme muistisairaisiin tietämättämme päivittäin kadulla, kaupassa, uimahallissa, ravintolassa, naapurustossa. Yhtä lailla tapaamme tietämättämme diabeetikkoja, sepelvaltimotautia sairastavia, astmaa sairastaviakin. Silti ainoastaan muistisairauksilla on joidenkin mielessä edelleen negatiivinen leima; aivojen elimellinen sairaus koetaan vieläkin eri tavalla kuin muut kansantaudit, Immonen toteaa ja kysyy, miksi ihmeessä.
–Riskitekijät esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen sairastumiselle ovat samankaltaiset kuin muistisairauksissa; ikä, sukurasite, kohonnut verenpaine, kohonneet kolesteroliarvot, heikentynyt sokerinsietokyky, ylipaino ja vähäinen liikunta.
Immonen haastaa jokaisen pohtimaan omia asenteitaan ja elämäntapojaan ja miettimään, voisiko edellä mainittuja riskitekijöitä vähentää?

 

Lue juttu loppuun 20.9. Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.

 

Lauttakylä-lehden jutussa on päivämäärävirhe, muistitapahtuma on keskiviikkona 27.9. ei 29.7, lue lisää.

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.