Opettajien lomautukset olivat laillisia

20.04.2016 - 12:51 Satu Ojala

Työtuomioistuin  on vahvistanut opettajien lomautusten laillisuuden.Työtuomioistuimen  tuomion mukaan opettajat voitiin lomauttaa syyslomaviikolle sijoitettujen opinto- ja suunnittelutyöhön varattujen ns. VESO-päivien aikana. Niiden katsottiin olevan opettajien työaikaa, josta voidaan lomauttaa. Lomautusten aikana oppilaiden oikeus saada opetusta turvattiin.
Huittisissa OAJ:n paikallisyhdistys kanteli Huittisissa viime vuonna toteutetuista opetushenkilöstön lomautuksista aluehallintovirastolle.

Päätös vahvisti KT Kuntatyönantajien tulkintaa siitä, että esimerkiksi syyslomaviikolle sijoitettuina VESO-päivinä opettajien opetustyö ei ole keskeytyneenä, ja silloin on mahdollista lomauttaa. VESO-päivinä on vakiintuneesti lomautettu myös silloin, kun kunta on joutunut pakottavista kustannusten vähentämistarpeista johtuen turvautumaan lomauttamisiin. 

Opettajien lomautusten aikana oppilaiden oikeus saada opetusta turvattiin. Kunta oli suunnitellut ja toteuttanut lomautukset niin, että oppilaiden ja opiskelijoiden oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta toteutui opettajien lomautuksista huolimatta. Tämän hallinto-oikeus oli todennut keväällä 2015. Lomautusten suunnittelua auttoi se, että osa opettajien lomautuksista toteutettiin VESO-päivinä eli ajankohtana, jolloin oppilaat eivät olleet koulussa.

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.