Saaren tilasta luonnonsuojelualue

20.01.2017 - 10:54 Satu Ojala
Saaren tilan rakennukset aivat ainakaan kaunista ympäröivää luonnonsuojelualuetta.

Saaren tilan osayleiskaava muutetaan niin, että alue osoitetaan luonnonsuojelualueeksi. Muutostyö on Huittisten kaupungin vuosien 2017-2019 yleiskaavoitusohjelmassa ykköskohde.
Alueesta oli vuonna 2011 voimaan tulleessa osayleiskaavassa merkintä, joka olisi mahdollistanut asuinrakentamisen alueelle. Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa 2015, että merkintä poistetaan osayleiskaavasta.

Nyt valtuuston päätöstä viedään eteenpäin ja osayleiskaavamuutos on käynnistetty. Pinta-alaltaan 0,79 hehtaarin suuruinen Saaren tila on kaupungin omistuksessa. Yleiskaavalla luonnonsuojelualueeksi osoitettavat alueet siirtyvät pääsääntöisesti Metsähallituksen hallintaan ja toteutettavaksi. Saaren tila sijaitsee aivan Vanhakosken lehtojesuojelualueen vieressä, joka on siirtynyt muutama vuosi sitten valtion omistukseen ja jota Metsähallitus hallinnoi.
Osayleiskaavassa alue on myös maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä ja -maisemaa sekä Natura 2000-verkostoa. Alueella on myös merkintä liito-oravasta.

Saaren tilalla olevat rakennukset poltetaan vielä tämän talven aikana. Ne ovat saaneet jo aiemmin purkutuomion. Kaupunki on antanut tehtävän hoidettavaksi Satakunnan pelastuslaitokselle.

KOMMENTIT
20. tammikuu 2017 - 11:31Laura Honkala
Toivottavasti ennen polttoa kaupunki antaa jonkun pelastaa talon sisältä kauniit kakluunit, mikäli ovat pelastettavissa.
20. tammikuu 2017 - 12:44Pirkko Valpasvu...
Tosi kiva, että nuo aiemmat päätökset ovat nyt muuttumassa käytännön toteutukseksi. Paikalliset Vanhakosken ystävät ovat valmiina osallistumaan Saaren tilan mahdollisiin siivous- ym. talkoisiin. Ystäviä ovat m. Huittisten seudun ympäristöyhdistys, MLL-Huittinen ym. Saataisiin yhteistyössä kaupungin ja metsähallituksen kanssa alue sellaiseen kuntoon, että toukokuun lopussa perinteisesti järjestettävän perheiden luontoretkeen olisi mukava kävellä tilan ohi. Voitaisiin kunnostaa samalla hiukan sitä luonnonsuojelualueelle johtavaa kävelytietäkin, Olisi helpompaa kulkea lastenvaunujen, rollaattorien ja huonojen polvienkin kanssa. En muista mitään kaakeliuuneja Saaren talossa, mielestäni siellä on vain niitä tavallisia pönttöuuneja. Voin toki olla väärässä! Tärkeää, olisi myösvähitellen kunnostaa Saaren tilan vanha puutarhaa.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.