Huittisissa on Kokemäen tapaan kokemuksia kiristyshaittaohjelmista

19.08.2019 - 08:45 Mikko Perttunen
–Kun kaikki verkottuu, löytyy kyberrikollisille jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, Seppo Sirkemaa toteaa.

Kun tietoturvahyökkäys laittoi Kokemäen kaupungin tietoverkot polvilleen heinäkuun lopulla, ei Huittisissa jääty seisomaan tumput suorina.

–Kyllä heti hyvin tarkkaan seurattiin, että minkä tyyppinen juttu on kyseessä. Uutisointi viittasi aluksi siihen, että Kokemäki olisi joutunut ulkopuolisen kyberhyökkäyksen kohteeksi, mutta kyseessä olikin kiristyshaittaohjelma, joka pääsi leviämään vähän pahemmin, eikä jäänyt vain yhteen tai kahteen koneeseen, kuvailee tietohallinnon toimintaa tietojärjestelmätieteen tohtori Seppo Sirkemaa. Hän vaikuttaa Huittisten kaupungin lisäksi myös Turun yliopistolla, asiantuntijuusalueena tietojärjestelmät ja tietohallinto.

Noin viikkoa Kokemäen tapauksen jälkeen myöhemmin tietomurron kohteena oli Porin kaupunki. Ilmiö on Sirkemaalle tuttu Huittisistakin.

–Täälläkin oli pari vuotta sitten kiristyshaittaohjelmia, eli niistä on kyllä kokemusta. Haittaohjelmat saatiin kuitenkin heti eristettyä, ja tietojen palautus varmuuskopioista onnistui. Silloin tuli käytännössäkin tutuksi, miten ne toimivat ja leviävät, ja mitä ne pitävät sisällään.

Kokemäen tapauksessa kyseessä oli yleisesti maailmalla kiertävä kiristyshaittaohjelma, joiden ansaintalogiikka perustuu siihen, että tietokone menee lukkoon ja data vapautetaan vain sopivaa Bitcoin-summaa vastaan.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.