Veden pinta laskusuunnassa Kokemäenjoessa - Perjantai ei tuonut pelastuslaitokselle lisää tulvatehtäviä

19.01.2018 - 14:42 Satu Ojala & Minna Karru
Kokemäenjoen pinta on Lauhan Syyrensuun mittauspisteen mukaan laskenut eilisestä puoli metriä. Vedenpinnan lasku näkyy rannoilla ja ojissa, joissa reunajäät ovat tyhjän päällä.

Kokemäenjoen tulvatilanne on hieman helpottunut kun veden pinta on silminnähden laskenut. Vettä on kuitenkin edelleen runsaasti pelloilla, mutta nyt vesi on jäätynyt ja jäät ovat lumipeitteen alla.  Hyyderäjäytysten ja virtaaman pienentämisen ansiosta vesi laskiHuittisissa lähes puolella metrillä ja tulvatilanne on siten helpottunut. Joessa on vielä jäättömiä alueita ainakin Lauhan kohdalla.
Syyrensuun mittauspisteessä vedenpinta oli torstaina 43,92 metrissä merenpinnasta, mutta tänään jo puoli metriä alempana eli 43,43 metrissä.

Tulvavesi on levinnyt Puurijärven-Isosuon kansallispuiston alueella Mutilahdessa niin, että Mutilahdentie on suljettu kokonaan liikenteeltä uuden lintutornin kohdalta.
-Muistini mukaan tietä ei ole aiemmin suljettu tulvien vuoksi näin pitkältä matkalta. Kerran aiemmin on tulvavesi virrannut tien yli Huippulan ja Isosuon nuotioapaikan valillä. Kun Puurijärven pato rakennettiin, osaa Mutilahdentiestä korotettiin 60 sentillä, kertoo Airi Ala-Juusela, jolla on vapaa-ajan asunto Mutilahdessa. Torstaina Ala-Juuselan rakennukset olivat veden ympäröimiä.

Etelä-Suomeen on ennustettu viikonlopuksi ja alkuviikoksi jopa alle -10 asteen pakkaslukemia, mikä yhdessä virtaaman pienentämisen kanssa edistää jääkannen muodostumista. Tiistaista alkaen virtaamaa kasvatetaan jälleen vähitellen.
Sään ennustetaan lauhtuvan tiistaista alkaen ja ensi viikolle on ennustettu myös lumi- ja räntäsateita. Lauhan jakson ennustetaan jatkuvan ainakin torstaihin. Sään lauhtuminen voi kasvattaa jälleen virtaamia ja aiheuttaa myös paikallisia tulvia.

 

 

Perjantai ei tuonut pelastuslaitokselle lisää tulvatehtäviä

Perjantain aikana pelastuslaitokselle ei ole tullut lisää tulvan aiheuttamia tehtäviä.
-

Päivän aikana on seurattu joen vesitilannetta yhdessä muiden viranomaisten ja tulvatoimijoiden kanssa. Tulvaa aiheuttaneiden hyydepatojen purku räjäyttämällä, juoksutuksen vähentäminen sekä muut toimenpiteet keskiviikon ja perjantain välisenä aikana  saattoivat tulvatilanteen laskuun.  toteaa  aluepalomestari Jari Eno Satakunnan pelastuslaitokselta.
-Veden pinnankorkeutta seurataan tiiviisti mittauspisteiden kautta sekä tarvittaessa  fyysisesti eri kohteissa, hän lisää.

Jari Eno toteaa, että kiireettömissä avuntarpeissa voi ottaa yhteyttä pelastuslaitoksen tilannekeskukseen 02-621 1500 tai sähköpostitse tilannekeskus@satapelastus.fi.
-Jos havaitset esimerkiksi hyydemuodostumaa joessa, voit lähettää siitä kuvan sekä tiedon kuvauskohteen lähimmästä osoitteesta tai  koordinaattitiedot sekö omat yhteystietosi. Me välitämme tiedot vesitalousasiantuntijan arvioitavaksi. Tarvittaessa ryhdytään torjuntatoimenpiteisiin, Eno kertoo.
-Kiireellisissä onnettomuustilanteissa tulee tehdä ilmoitus hätänumeroon 112, hän muistuttaa.

 

Ajantasainen vesitilanteen seuranta löytyy täältä.

 

 

 

Uutista täydennetty klo 17.02 pelastuslaitoksen osuudella.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.