Kehuja sataa omille ja kilpailijoille, osa kolme

19.01.2018 - 05:33 Toimitus
Tänään kehutaan pitkästi Nils Torvalds, Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen. Eilen päähenkilöitä olivat Merja Kyllönen ja Sauli Niinistö ja keskiviikkona Tuula Haatainen, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari.

Lauttakylä-lehti pyysi kahdeksaa paikallispolitiikasta tuttua henkilöä kehumaan omaa ja vastapuolen presidenttiehdokasta. Kehuttavat ”vastapuolet” arvottiin. Kehut ovat ehdokkaiden mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Arvonnassa Jukka Kivimäki (vas) sai kehuttavakseen valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen sekä muutamalla sanalla oman puolueen ehdokkaan Merja Kyllösen. Aila Hänninen (sd) kehuu valitsijayhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön ja lyhyemmin oman puolueen Tuula Haataisen. Asko Ritakallio (kesk) sai kehuttavakseen Nils Torvaldsin (rkp) ja oman ehdokkaansa Matti Vanhasen.

Niina Immoselle (ps) arpaonni toi laveammin kehuttavaksi vasemmistoliiton Merja Kyllösen ja tiiviimmin oman ehdokkaan Laura Huhtasaaren.
Simo Laitila (vihr) sai kehuttavakseen keskustan Matti Vanhasen ja oman puolueen Pekka Haaviston. Kauvatsalainen Lars-Eric Numelin kehuu sosialidemokraattien Tuula Haataisen ja tiiviimmin oman miehen Nils Torvaldsin.

Paavo Väyrysen kannattajajoukkoon lukeutuva Matti Pertola kehuu Väyrystä laveammin perussuomalaisten Laura Huhtasaaren. Sauli Niinistön kannattajajoukkoon kuuluva Aino Tammi kehuu myös vihreiden Pekka Haavistoa.

 

 

Mies omien näkemystensä takana

Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokas Nils Torvalds on aika tuntematon näillä seuduilla. Hän on kuitenkin mielenkiintoinen persoona. Hänestä välittyy elämänkokemus, viisaus ja määrätietoisuus. Torvalds uskaltaa olla omien näkemystensä takana ja hän näkee ”kristallipallostaan” tulevaisuuden.

Politiikka on kiinnostanut tätä ehdokasta aina. Hän osallistui oman puolueensa nuorten liittokokoukseen jo 14-vuotiaana.
1960-luvulla Torvalds tunnustaa olleensa ”vihainen nuori mies”, joka osallistui Helsingissä Vanhan ylioppilastalon valtaukseen. Hänestä tuli taistolainen ja televisiotentissä hän kertoo opiskelleensa taloustieteitä Moskovan puoluekoulussa. Puoluekoulu muokkasi häntä kuitenkin toiseen suuntaan, mikä tarkoitus oli. Hän sanookin lukeneensa itsensä siellä ulos Marxista ja samalla Marxin opeista.

Torvalds on ammatiltaan toimittaja ja on ollut Ylen uutispäällikkö ja ulkomaankirjeenvaihtaja sekä Moskovassa että Washingtonissa. Hän on ollut vuodesta 2012 lähtien Euroopan-parlamentin jäsen.
Hän osaa puhua useampaa kieltä sujuvasti. Ja käyttää kirkkaanvärisiä sukkia!

 

Pitkän linjan poliitikko

Oma ääneni menee kuitenkin Matti Vanhaselle. Hän on rauhallinen, maltillinen ja harkitseva.

Hän on etunaan pitkä, poliittinen ura. Matti valittiin eduskuntaan 1990-luvun alussa ja hän sai heti vastatakseen puolueessa suuren valiokunnan työssä Suomen ETA- ja EY-jäsenyysneuvottelujen sisällöstä.

Ulko-ja turvallisuuspolitiikasta sekä kansaivälisestä työstä hänellä on pitkäaikainen kokemus. Hän on ollut myös pääministerinä ja puolustusministerinä, joten hän tuntee suomalaisten arjen.
Siksi hän on hyvää presidenttiainesta!

Asko Ritakallio (kesk)

 

 

Matti Vanhanen, tietoviisas mies

Lankoni Nurmijärvellä tuntee hyvin Matti Vanhasen. Lanko on ollut tekemisissä Vanhasen kanssa pitkään. Hän kehuu Vanhasta erinomaisen tietoviisaaksi ihmiseksi.
–Matti hallitsee asiat ja hänellä on valtavan suuri tietomäärä. Tietoa löytyy asiasta kuin asiasta, lankoni kehuu.

Matti Vanhanen on ollut nuoresta saakka mukana politiikassa. Politiikka on vienyt sittemmin Vanhasen maailman mahtavimpien miesten ja naisten seuraan.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana Matti Vanhanen tuntee hyvinkin tarkasti Suomen suhteet eri maihin. Vanhasella on paljon kokemusta ulkopolitiikan hoitamisesta, paitsi pääministeriaikanaan, myös sen jälkeen. Näitä henkilöitä ei ole montaa Suomessa tällä hetkellä.

Ylen vaalikoneessa Vanhanen vastaa kolmeen Suomea uhkaavaan asiaan: välinpitämättömyys, kansainvälisen yhteistyön heikentyminen ja ilmastonmuutos. Nämä kolme asiaa liittyvät mielestäni toisiinsa tulevaisuuden Suomessa. Yhdessä asioista välittäen voimme edistää rauhaa ja vakautta maailmassa. Se auttaa myös ilmastonmuutoksen torjumisessa. Yksi tärkeä asia on myös se, että Vanhanen ei kannata Nato-jäsenyyden hakemista.

 

Paljon nähnyt vaikuttaja

Kunnallisvaalien alla Pekka Haavisto kävi Huittisissa. Hän tapasi ihmisiä Lautturin edessä sekä piti sitten puheen Länsi-Suomen opistolla. Hän puhui viisaita sanoja oman laajan poliittisen kokemuksensa pohjalta.

Nähtyään maailman kriisipesäkkeissä paljon hätää, hän korostaa, että maailman maat eivät tule toimeen yksin, vaan tarvitsevat toinen toistaan. Siksi tarvitaan kansainvälistä vuorovaikutusta, jotta asioita voidaan hoitaa rakentavasti.

Vihreitten ehdokkaalle tärkeä teema on luonnollisesti ilmastonmuutoksen hillintä.

Simo Laitila (kesk)

 

 

Hallituskokemusta viideltä vuosikymmeneltä

Poliittista kokemusta eu-parlamentin jäsen Paavo Väyrysellä riittää. Hän on toiminut ministerinä kahdeksassa eri hallituksessa viidellä vuosikymmenellä. Ministeripäivien määrässä hänet lyö ainoastaan Johannes Virolainen. Hänet valittiin eduskuntaan jo 23-vuotiaana vuonna 1970. Urho Kekkosen suojeluksessa hän pääsi Martti Miettusen hätätilahallitukseen opetusministeriksi.

Kekkosen tuella Paavosta tuli keskustapuolueen puheenjohtaja. Suurimmaksi virheekseen Paavo onkin todennut luopumisen puheenjohtajuudesta Esko Ahon hyväksi.

Väyrynen on sitkeä eikä lannistu vastoinkäymisistä. Nyt hän pyrkii presidentiksi neljättä kertaa. Tosin ilman keskustapuolueen tukea, jonka kunniapuheenjohtaja hän on. Politiikoista ensimmäisenä hän syytti mediaa 1994 presidentinvaaleissa. Työuransa hän aloitti toimittajana yleisradiossa.

Väyrynen laittaisi presidenttinä vauhtia ulkomaankauppaan, josta hänellä on kokemusta ministerinä.

Paavo osaa katsoa kauas. Nytkin hänellä on varasuunnitelma. Hän palaa Brysselistä keväällä takaisin eduskuntaan, jos häntä ei valita presidentiksi. Hallituspuolueilla on eduskunnassa silloin yksi tukija vähemmän.

 

Nuori ja kokenut poliitikko Merja Kyllönen

Suomussalmella syntynyt Merja Kyllönen on nuoresta iästään huolimatta kokenut poliitikko. Kunnanvaltuuston ja Kainuun maakuntavaltuuston jäsenyys ovat siivittäneet hänet eduskuntaan kahdesti. Topakkana liikenneministerinä hän niitti mainetta ja laittoi viraston johtajat kuriin. Europarlamentissa hän on ensimmäistä kautta.

Kasvoton raha, kylmät arvot ja veropakolaisuus ovat Merjan mielestä suuria ongelmia. On paljon hyvääkin: hyvinvointivaltiota, koulutusta ja koko kansan sivistystä ei ole järkevää ajaa alas. Merja pitää puolueen arvoja kunniakkaasti esillä.

Jukka Kivimäki (vas)

 

 

 

 

Lue Kehuja sataa omille ja kilpailijoille, osa yksi.

Lue Kehuja sataa omille ja kilpailijoille, osa kaksi.

 

 

Lue 17.1.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.