Torjutaan tartuntatauteja

18.10.2017 - 05:50 Minna Karru
Terveydenhoitaja Susanna Siuko antoi influenssarokotteen Amal Mohamedille. Vuoroaan odottavat Adna (vas.) ja Ayub Mohamed.

Uusi tartuntatautilaki edellyttää huumeneulojen vaihtopistetoiminnan aloittamista. Huittisten terveyskeskuksessa näin tapahtuu marraskuun alkupuolella.
–Kerran viikossa poliklinikan tiloissa on mahdollisuus vaihtaa käytetty huu-meneula uuteen. Vaihtaminen auttaa hepatiitti B:n ja C:n sekä hivin ehkäisemisessä ja torjunnassa. Lisäksi poliklinikalla tapahtuva vaihto varmistaa sen, että käytetty neula hävitetään asianmukaisesti, eikä neuloja heitetä esimerkiksi puistoihin, toteaa vs. ylilääkäri Olli Bäckman.
–Vanhastaan olemme tarjonneet neuvontaa, hepatiittirokotuksia sekä testanneet hepatiittia ja hiviä. Sitä kaikkea jatketaan edelleen, hän sanoo.

Loka–marraskuu on perinteisesti influenssarokotusten aikaa.
–Huittisten neuvolassa rokotuspäivät ovat 1. ja 2.11. sekä 8.11. Vampulan neuvolassa rokotuspäivä on 31.10. Sopimuksen mukaan rokotuksia saa muinakin aikoina, kertoo terveydenhoitaja Susanna Siuko.
–Ensimmäiset kaksi huittispäivää ovat nyt seitsemän tunnin mittaisia. Viime vuonna ne olivat lyhempiä ja olivat sen tähden ruuhkaisia. Mutta leppoisassa ilmapiirissä rokotuksia kuitenkin on kuitenkin aina jaettu.

–Lasten rokotuksiin varataan aika oman alueen terveydenhoitajalta. Jos koululai-nen tarvitsee rokotteen, vanhemmat voivat ottaa yhteyttä koulun terveydenhoita-jaan, Siuko ohjeistaa.
Maksuttomien influenssarokotusten kohderyhmät ovat samat kuin aiempinakin vuosina.
–Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset, Siuko listaa.
Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hän voi hankkia rokotteen itse apteekista.–Se edellyttää kuitenkin lääkärin kirjoittaman reseptin minkä saa soittamalla terveyskeskukseen, Siuko muistuttaa.

–Vaikka rokotteen teho vaihtelee vuodesta toiseen, se on kuitenkin paras keino suojautua influenssaa vastaan. Vaikka rokote ei kokonaan estäisi tautia, se todennäköisesti lieventää oireita ja vähentää tartuttavuutta, Siuko selittää.
–Rokotuskattavuuteen, eli siihen että mahdollisimman moni ottaa rokotteen, pyritään niin influenssan kuin vaikkapa tuhkarokon ja vastikään kansalliseen rokotusohjelmaan lisätyn vesirokon kohdalla, vs. ylilääkäri toteaa.
THL:n influenssakatsaus

Aikoja seksuaalineuvojalle

Tähän asti Huittisten terveyskeskuksessa on annettu seksuaalineuvontaa muiden vastaanottokäyntien yhteydessä. Marraskuun alusta lähtien tarjolla on lisäksi joka viikon maanantaina erillisiä aikoja seksuaalineuvojalle.
Neuvojan työtä tekee terveydenhoitaja Aija Lindroos, joka on kouluttautunut myös seksuaali-neuvojaksi.
–Muussa hoitotyössä seksuaalisuudesta puhutaan entiseen malliin, hän korostaa.
–Seksuaalineuvojan vastaanotolla käsitellään arkipäivään ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita ja parannetaan elämänlaatua. Kyseessä ei ole terapia, Lindroos selittää.
–Ihmisen seksuaalisuus on muuttuvaista. Tilanteeseen voivat vaikuttaa esimerkiksi perhetilanne pienten lasten vanhempana, ikääntyminen, sairaudet ja lääkkeet, hän listaa.

 

Palautteet tabletilla

Marraskuussa Huittisten terveyskeskuksessa siirrytään sähköiseen palautteen antamiseen.
–Paperilippusten ja -lappusten sijasta käyttöön otetaan tabletti-tietokoneet, kertoo vs. ylilääkäri Olli Bäckman.
–Niitä tulee olemaan viisi kappaletta: pääsisäänkäynnin aulassa, hammashuollossa, neuvolassa, fysioterapian tiloissa sekä vuodeosaston aulassa.
–Vastaaminen kestää vain hetken. Käyntikokemusta arvioidaan asteikolla yhdestä kymmeneen. Jos arvosana on kahdeksan tai vähemmän, avautuu mahdollisuus selittää tarkemmin ja esittää parannusehdotuksia, Bäckman toteaa.

 

 

 

Lue 18.10. Lauttakylä-lehti verkossa
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.