Vanhojen pelargonien pelastamiselle jo kiire

18.05.2018 - 05:29 Sari Mäkelä
Uuden kasvihuoneen rakentaminen on työn alla, mutta vielä Tiina Niittynen kasvattaa pelargonejaan kauniin sammalkaton alla ja vanhaan navettaan tehdyissä tiloissa.

Suomeen 1800-luvun lopulla Keski-Euroopasta rantautuneesta pelargonista on reilussa sadassa vuodessa kehkeytynyt yksi tärkeimmistä kukistamme. Pelargoneita on pidetty niin arvokkaina, että niitä on tuotu evakkokuormissakin Karjalasta. Monissa suvuissa sama pelargonilajike on kulkenut äidiltä tyttärelle ja miniälle.

Aivan Huittisten rajalla, Alastaron Tammiaisten kylässä asuva puutarhuri Tiina Niittynen on jo neljän vuoden ajan kerännyt ja pelastanut vanhoja pelargoneja, joilla on vähintään 50 vuoden historia.
–Esimerkiksi Tyrväältä on löytynyt 1800-luvun lajike, ja tiedossa ovat kaikki suvun henkilöt, joilla tällainen pelargoni on ollut. Se on hyvin harvinaista, tietää Niittynen.

Karoliinaksi nimetyn tyrvääläisen pelargonin kukka on erikoinen, se on karmiininpunainen ja terälehdet ovat kapeat. Yleensä vanhat maatiaiset ovat lohenpunaisia ja kukat kerrottuja.

–Onneksi pelargonin nykyinen omistaja on vaalinut kukkaa hienosti. Minä sain siitä pistokkaan ja olen jakanut siitä jo uusia alkuja. Parin vuoden päästä siitä saa jo myyntiin. Sitä ennen pitää vaihdella muiden pelargoniaharrastajien kesken, että lajike varmasti säilyy, vaikka se itseltä jostain syystä kuolisikin.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.