Tietoa, neuvoja ja vertaistukea imetykseen

18.05.2017 - 07:08 Marja-Liisa Hakanen
-Mukaan vaan rohkeasti, vaikka jo raskausaikana, kannustavat tukiäidit Sanna Vehmaa (vas.), Annika Niittymäki sekä Anniina Pöyri. Kuvassa ovat äitiensä sylissä myös Lenni Vehmaa ja Luukas Pöyri.

 

Jo raskausaikana moni tuleva äiti miettii, miten mahtaa vauvan imetys aikanaan onnistua. Aina se ei onnistukaan ja imetyksestä saattaa tulla iso ongelma.
Onneksi apua ja tukea on saatavissa esimerkiksi neuvolasta ja imetystukiryhmistä. Myös Huittisissa toimii oma ryhmänsä, jonka tukiäitejä ovat Sanna Vehmaa, Anniina Pöyri ja Annika Niittymäki. Kokoontuminen on noin kerran kuussa Nuorisoklubin tiloissa.

Ryhmän sai alkuun Sanna Vehmaa, joka lähti Imetyksen tuki ry:n tukiäitikurssille innostuksesta imetykseen ja sen tukemiseen. Huittisten ryhmä toimii valtakunnallisen Imetystuki ry:n alaisena.
–Kävin peruskurssin vuonna 2014 ja yritin saada mukaan muitakin äitejä, mutta silloin heitä ei löytynyt. Nyt Anniina ja Annika halusivat lähteä kouluttautumaan ja perustimme tänne oman tukiryhmän, kertoo Sanna Vehmaa, joka itse on juuri käynyt jo jatkokurssia.

Huittisten imetystukiyhmä alkoi kokoontua tammikuussa. Mukana on joka kerta ollut 8–10 äitiä.
–Juttelemme imetyksestä ja äidit saavat kysellä asioista, jotka heitä askarruttavat ja me yritämme auttaa parhaamme mukaan.

Me yritämme valaa äitiin itseluottamusta ja auttaa häntä kaikin tavoin.

Tukiäidit tietävät, että imetyksessä voi tulla eteen monenlaisia pulmia. Voi esimerkiksi tuntua, ettei osaa imettää oikein, ettei vauva saa tarpeeksi maitoa tai että maito loppuu kokonaan.
–Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla äidille tulvii monenlaisia neuvoja. Kun on epävarma olo, ei oikein tiedä mitä tai ketä uskoisi. Me yritämme valaa äitiin itseluottamusta ja auttaa häntä kaikin tavoin.
Annika Niittymäki sanoo, että maidon tuloon vaikuttaa moni asia, esimerkiksi äidin stressi.
–Aniharvoin maito kuitenkaan loppuu, joskus imetyksen kanssa vain joutuu tekemään enemmän töitä. Valtaosa äideistä osaa toimia vaistonvaraisesti oikein. Emme kuitenkaan painosta ketään imettämään, vaan tarvittaessa tuemme ja autamme myös sen lopettamisessa.

Imetystukiryhmä tekee yhteistyötä MLL:N paikallisosaston ja neuvolan kanssa. MLL tarjoaa kokoontumispaikan, neuvola taas on tärkeä asiantuntijakumppani.
–Olemme iloisia neuvolayhteistyöstä, sillä ammattiohjaus ja vertaistuki täydentävät toisiaan hyvin. Kumpikin toimii samojen THL:n suositusten mukaan, Sanna Vehmaa toteaa.
Tukiryhmä on jo saanut hyvää palautetta, sillä vastaavia ryhmiä ei ihan läheltä löydy.
–Toivomme, että mahdollisimman moni äiti tulisi mukaan ryhmään. Meillä on Facebookissa Huittisten imetystukiryhmä. Liittymällä siihen saa tietoa kokoontumisista ja voi vaihtaa ajatuksia muiden ryhmäläisten kanssa, tukiäidit kertovat.
Nyt kokoontumisia on kerran kuussa, mutta harkinnassa on toinen kokoontumiskerta.
–Ensimmäisen lapsensa saaneille kello kymmenen aamulla voi olla liian aikainen ajankohta. Toinen kokoontuminen voisi olla ilta-aikaan, mutta katsotaan, saadaanko se järjestymään.

 

 

Huittisten imetystukiryhmä
joka kuukauden viimeinen to klo 10–12 Nuorisoklubilla (Koulukatu 1)
seuraava tapaaminen 25.5.
tukiäitien sähköposti huittinen@imetys.fi
Facebookissa Huittisten imetystukiryhmä

Imetyksen tuki -sivuille

 

 

Lue 17.5. Lauttakylä-lehden muut jutut verkossa

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.