Kokemäenjoen pinta nousee edelleen Huittisissa ja Kokemäellä

18.01.2018 - 13:19 Satu Ojala
Ronkansuontien ja Toivarintien risteyksen tuntumassa olevan mökin jokivesi on jo saartanut. Kuva Aarno Lehtisalo

Tulvavesi uhkaa Huittisissa jo asuinrakennuksia, kun Kokemäenjoen keskiosaan viime päivinä muodostuneet hyydepadot ovat nostaneet vedenpintaa edelleen Huittisissa ja Kokemäellä. Tulva-alueen laajuus on nyt jo noin 500 hehtaaria. Vapaa-ajanrakennuksia on kastunut ja paikallisteitä on poikki. Myös alimmat asuinrakennukset ovat vaarassa kastua.
-Tilanne on kriittinen, sillä vesi on noussut eilisestäkin jo muutamia senttejä, sanoo johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Rantojen lähellä olevia hyydepatoja poistettiin eilen illalla pitkäpuomisella kaivinkoneella. Pelastuslaitos on tänään pyytänyt puolustusvoimilta virka-apua hyydepatojen räjäytyksiin ja kastumisuhassa olevien kiinteistöjen suojauksiin. Pirkanmaan pelastuslaitokselta saadaan räjäytystöihin avuksi hydrokopteri, jonka avulla räjäytyksiä voidaan tehdä myös vaikeakulkuisissa kohteissa.

ELY-keskusten ja vesistöalueen järvisäännöstelijöiden kesken sovittiin tänään aamulla, että järvien juoksutuksia ja sen myötä Kokemäenjoen virtaamaa pienennetään huomisesta perjantaista alkaen. Kokemäenjoen virtaaman pienennys on tarkoitus ulottaa viikonlopun yli alkuviikkoon asti, jolloin on luvattu sääennusteissa jäädytysajon kannalta lupaavia jopa yli kymmenen asteen pakkaslukemia. Jääkansi estää hyyteen muodostumista ja tulvimista.

Porissa vedenkorkeudet ovat olleet jatkuvassa muutoksessa viimeisen vuorokauden aikana. Eilen Luotsinmäenhaarassa tapahtuneen jääkannen liikkeellelähdön jälkeen vesi lähti keskustassa nopeaan nousuun, mutta kääntyi jälleen laskuun yön aikana. Tällä hetkellä vesi on taas hitaassa nousussa, joten tilanne elää jatkuvasti. Porissa ei tällä hetkellä ole kuitenkaan välitöntä tulvavaaraa.

Tulvatilannetta Huittisissa ja muuallakin Suomessa voi seurata lähes reaaliajassa tästä

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.