Jo on ilmoja pidellyt

17.05.2017 - 06:07 Satu Ojala
Sunnuntaina illansuussa noussut kova tuuli nostatti pellolta melkoisen pölypilven, kun Vesa Harjunmaa oli kylvötöissä.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään eivätkä edes viikonpäivät. Viime viikolla Huittisissa tehtiin kylvötöitä räntä- ja lumisateessa, mutta sunnuntaina koitti jo kevät ja viljelijät pääsivät pellolle normaalisäässä.
–Kylvötyöt ovat nyt täydessä käynnissä, kun sää lopulta muuttui niille suosiolliseksi. Ensimmäiset aloittelivat töitä jo vapun jälkeen, mutta lumisateet keskeyttivät töitä ajoittain, sanoo Huittisten maaseutupäällikkö Ari Kallionpää.
–Toivottavasti lumisateet jäävät jo ensi talveen. Pitkällä aikavälillä kylvötöissä ollaan tällä seudulla koleasta säästä huolimatta likimain keskivertoaikataulussa, vaikka kasvukausi on muuten viivästynyt.

Peltojen kuivumisessa kylvökuntoon on Kallionpään mukaan alueellisia eroja.

Ensimmäiset aloittelivat töitä jo vapun jälkeen. - Ari Kallionpää -

–Säiden suosiessa kylvötyöt etenevät hyvässä aikataulussa.
Kallionpää epäilee, että viljelykasvien suhteen ei ole merkittäviä muutoksia edellisvuosien kylvöaloihin.

–Nyt kylvöt ovat kaksi viikkoa myöhässä. Viime vuonna aloitin kylvöt härkäpavulla 26. huhtikuuta, sanoo Vesa Harjunmaa, joka kylvi äitienpäivän iltana luomuohraa Jokisivulla. Pintamulta oli jo niin kuivaa, että kova tuuli saatteli kylvökoneen takaa muhkean pölypilven traktorin eteen. Traktorin hytistä ei nähnyt takatuulella kunnolla eteenpäin.
Harjunmaalla kylvöt olivat maanantaina vielä alkutekijöissä.
–Tovi tässä vielä menee. Pellot kuivuivat vasta viime viikonloppuna, mutta pakko oli jo pellolle lähteä, jotta sadonkorjuu ei mene liian pitkälle.
–Routa meni lumettoman talven aikana syvälle ja pellossa on vielä hyvin kosteutta, mikä on kylvöjen kannalta hyvä asia.
Harjunmaa teki ensimmäiset kylvöt vuonna 2005.
–Olen näissä hommissa nyt kahdettatoista kertaa ja tämä on myöhäisin ajankoh-ta, kun aloittelen kylvötöitä, sanoo Harjunmaa.

 

 

Lue koko 17.5.-lehti verkossa

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.