Tulvavaara Huittisissa − Kokemäenjoen vesi jatkaa nousuaan

17.01.2018 - 14:41 Mikko Perttunen
Ronkantien ja Toivarintien risteyksessä vesi oli noussut jo tielle. Kuva: Satakunnan Pelastuslaitos / Marko Toivio

Kokemäenjoen tiistaina hyydepadon takia alkanut pinnannousu on jatkunut tänäänkin. Tilanne on vaikein joen alavalla keskiosalla Kokemäen ja Huittisten alueella, jossa vesi on noussut paikallistielle ja kastellut peltoja ja vapaa-ajanrakennusten kivijalkoja. Jos pinta nousee vielä 10–15 cm, myös asuintaloja ja eläinsuojia voi olla kastumisvaarassa ja paikallistie saatetaan joutua sulkemaan.

Huittisten tulvatilannetta yritettiin eilen helpottaa suurentamalla väliaikaisesti Kolsin juoksutuksia Kolsin yläaltaan alentamiseksi, mutta vaikutus vedenkorkeuteen oli hyvin pieni. Tulvakeskus sekä Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset seuraavat koko ajan tilannetta yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa.

Jääkannen syntymistä on tarkoitus edistää taas viikonloppuna. Kokemäenjoen suurten säännösteltyjen järvien juoksutuksia pienennettiin viime viikolla keskiviikosta perjantaihin, ja jokeen saatiinkin osittain muodostumaan hyyteeltä suojaava jääkansi. Riittävää suojaa hyydetulvia vastaan ei kuitenkaan saatu aikaan.

Jääkannen muodostumista jokeen on tarkoitus edistää pienentämällä virtaamaa uudelleen viimeistään lauantaista lähtien. Sitä ennen jäädytysajoon ei kannata ryhtyä, koska lähipäiville on ennustettu lauhaa säätä. Sääennuste on kuitenkin vielä tässä vaiheessa epävarma.

Tulvatilannetta Huittisissa ja muuallakin Etelä-Suomessa voi seurata tästä linkistä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.