Kehuja sataa omille ja kilpailijoille, osa yksi

17.01.2018 - 05:31 Toimitus
Tänään kehutaan "pitkästi" Tuula Haatainen, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari. Huomenna ovat vuorossa Merja Kyllönen ja Sauli Niinistö. Perjantaina on Nils Torvaldsin, Matti Vanhasen ja Paavo Väyrysen vuoro.

Lauttakylä-lehti pyysi kahdeksaa paikallispolitiikasta tuttua henkilöä kehumaan omaa ja vastapuolen presidenttiehdokasta. Kehuttavat ”vastapuolet” arvottiin. Kehut ovat ehdokkaiden mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Arvonnassa Jukka Kivimäki (vas) sai kehuttavakseen valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen sekä muutamalla sanalla oman puolueen ehdokkaan Merja Kyllösen. Aila Hänninen (sd) kehuu valitsijayhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön ja lyhyemmin oman puolueen Tuula Haataisen. Asko Ritakallio (kesk) sai kehuttavakseen Nils Torvaldsin (rkp) ja oman ehdokkaansa Matti Vanhasen.

Niina Immoselle (ps) arpaonni toi laveammin kehuttavaksi vasemmistoliiton Merja Kyllösen ja tiiviimmin oman ehdokkaan Laura Huhtasaaren. Simo Laitila (vihr) sai kehuttavakseen keskustan Matti Vanhasen ja oman puolueen Pekka Haaviston. Kauvatsalainen Lars- Eric Numelin kehuu sosialidemokraattien Tuula Haataisen ja tiiviimmin oman miehen Nils Torvaldsin.

Paavo Väyrysen kannattajajoukkoon lukeutuva Matti Pertola kehuu Väyrystä laveammin perussuomalaisten Laura Huhtasaaren. Sauli Niinistön kannattajajoukkoon kuuluva Aino Tammi kehuu myös vihreiden Pekka Haavistoa.

Ehdokkaista kolme esitellään tämän päivän jutussa. Loput viisi ovat vuorossa huomenna torstaina ja ylihuomenna perjantaina.

 

 

Helposti lähestyttävä Tuula Haatainen

Tuula Haataisella on hyviä edellytyksiä toimia Suomen presidenttinä. Hänellä on ominaisuuksia, kokemuksia ja kykyjä, joita todella tarvitaan presidentin tehtävissä. Lisäksi hän on nainen. Se antaa haastavat mahdollisuudet tehdä muutoksia yhteiskunnassa sellaisiin rakenteisiin, joihin miespresidentillä tuskin on edellytyksiä yhtä helposti.

Ominaista Tuulalle on myös se, että hänellä on kyky luopua vanhoista tehtävistä uusien tehtävien myötä.

En tunne Tuula Haataista henkilökohtaisesti, mutta julkisuudessa hän ilmaisee tahtoa tehdä sovittuja asioita ja ottaa vastuuta. Häntä on todennäköisesti helppo lähestyä, mutta hänen persoonansa takia häntä ei voi ohittaa eikä ajaa yli.

Hän on kouluttanut itsensä sairaanhoitajaksi ja myös käytännön työn toteuttajaksi, jatkanut valtiotieteiden maisteriksi, tehnyt työtä monissa ihmisläheisissä tehtävissä ja merkittävissä organisaatioissa.
Luottamustehtävät ovat olleet yhtä monipuolisia ja erityisesti tasa-arvo- ja naisarvokysymyksiä hän pitää tärkeänä.

Jos Suomen kaikki naiset äänestäisivät yhtä henkilöä, Tuula Haataista presidentiksi, niin toinen äänestyskerta olisi hyvin mielenkiintoinen.
 

Osaava ja selkeä Nils Torvalds

Nils Torvalds on hyvä vaihtoehto uudeksi presidentiksi. Hän on kokenut, osaava, realistinen ja selkeä, jonka puheet ja esitykset pohjautuvat omaan tietoon ja harkintaan. Hän on ollut toimittajana myös Neuvostoliitossa ja Yhdysvalloissa, joten hänellä on näkemyksiä olosuhteista idässä ja lännessä. Tätä presidenttimme tarvitsee.

Hänen määrätietoinen työnsä EU-parlamentissa sai aikaan sen, että Suomen metsäteollisuus säilytti hyvät toimintaedellytykset. Hän ottaa selkeästi kantaa myös Nato-kysymykseen ja on nähtävästi ainoa, joka pystyy siihen.

Lars Numelin (rkp)

 

 

Kansainvälisestikin tunnettu Pekka Haavisto

Millainen henkilö Pekka Haavisto olisi presidenttinä ja millaista arvomaailmaa hän edustaisi? Selvittäessäni ja tutustuessani Pekka Haavistoon henkilönä ja tutkiessani hänen poliittisia saavutuksiaan, voisin hyvinkin nähdä hänet edustamassa maatamme ja kansaamme Suomessa ja maailmalla.

Pekka vaikuttaa positiiviselta ja helposti lähestyttävältä persoonalta, joka on huolissaan suomalaisista nuorista sekä eriarvoistumisesta. Hän haluaisi, että Suomessa toisen asteen koulutuksen opiskelumateriaalit olisivat maksuttomia, jotta nuorten opinnot eivät jäisi ainakaan maksullisuuden vuoksi kesken.

Hän on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu rauhantyön ja ympäristöasioiden edustaja, joka on työskennellyt YK:n ja ympäristöjärjestöjen alaisuudessa. Pekka Haavisto on ollut ministerinä kaksi kertaa ja on ollut Euroopan ensimmäinen vihreä ministeri.

Hänet tunnetaan myös toiminnastaan lukuisissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä muun muassa Romaniassa, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa ja Liberiassa sekä YK:n erityisasiantuntijana Darfurin kriisissä.

Lisäksi hän on tasa-arvon puolestapuhuja.

 

Ääni istuvalle presidentille

Haavisto ei hyvistä näkemyksistään huolimatta ääntäni saa, vaan ääneni menee istuvalle presidentille Sauli Niinistölle.

Niinistö on Haaviston tapaan huolissaan ympäristöasioista, nuorista ja yhteiskunnassa vallitsevasta vihapuheesta.

Niinistö edustaa minulle sitä rauhallista ja harkitsevaa poliitikkoa, joka seisoo ajamiensa asioiden takana. Niinistöllä on pitkä poliittinen tausta, ja hänellä on talousosaamista sekä presidenttikauden aikana luodut hyvät kansainväliset suhteet.

Aino Tammi (kok)

 

 

Ehdokas omasta maakunnasta

On hieno asia, että presidentinvaaleissa on mukana yksi satakuntalainen ehdokas. Perussuomalaisten ehdokkaan Laura Huhtasaari on kokemäkeläistaustainen ja hänen vanhempansa asuvat yhä Kokemäellä.

Laura Huhtasaarella on hyvä ulosanti eikä hänelle lyödä kovin helposti luuta kurkkuun. Hän on nuori, edustava ehdokas ja on hyvä, että näihin vaaleihin saadaan mukaan myös nuoria ehdokkaita.

Huhtasaari kampanjoi teemalla Suomi takaisin. Hän haluaa, että voimme itse päättää omasta maahanmuuttopolitiikastamme. Hänen mielestään meillä pitää olla mahdolllisuus omaan toimivaan rajavalvontaan. Meidän vapautta ja avomielisyyttä eivät saa toiset käyttää hyväksi.

Huhtasaari korostaa, että Suomi on meille maailman tärkein maa. Hän pitää isänmaallisuutta hyveenä. Meidän pitää ymmärtää omaa historiaamme ja ottaa siitä opiksi. Hän pitää tärkeimpänä suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, jotta meidän, lastemme ja lastenlastemmekin kelpaa täällä tulevaisuudessa elää.

Hän on hyvänoloinen ehdokas. Harmi, ettei vaaleissa voi äänestää kahta ehdokasta!

 

Korvienväli on Paavolla kunnossa

Olen äänestänyt Paavo Väyrystä presidentiksi aina kun hän on ollut ehdokkaana eli nyt neljännen kerran. Miksi sitä tarvitsisi ehdokasta vaihtaa, kun hyvä mies on tarjolla?

Paavolla on hyvä ulosanti, hän ei lue puheitaan paperista. Hänellä täytyy siten olla korvienväli kunnossa. Arvostan häntä todella paljon. Paavolla on tietämystä ja kokemusta eniten koko ehdokasjoukosta.

Politiikka on hänen alaansa. Hän on Euroopan parlamentin jäsen. Eduskuntaan hän nousi vuonna 1970 ja on ollut ministerinä viidellä vuosikymmenellä.

Matti Pertola (Väyrysen valitsijayhdistys)

 

 

 

Lue 17.1.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

 

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.