Satakunnan vankilan molempien osastojen jatko turvattava

16.07.2019 - 15:00 Minna Karru

Satakunnan vankilan Huittisten ja Köyliön osastojen lakkauttamisen suunnittelu ei maakunnan toimijoiden mielestä ole tarkoituksenmukaista tai perusteltua.
Lakkauttamisajatusten sijasta esitetään, että Satakunnan vankilaa voitaisiin kehittää nykyistä vahvemmin yhdessä Satakunnan toimijoiden kanssa. Lisätyn vuorovaikutuksen avulla voidaan kehittää vankeinhoidollisesti ja aluekehityksellisesti uusia, molempia osapuolia hyödyttäviä ja kehittäviä toimintatapoja ja -sisältöjä.

Noin totesivat Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa ja Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä ja Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, kun kävivät tänään iltapäivällä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin pakeilla.

Liikkeellä oltiin julkisuudessa olleiden tietojen takia, joiden mukaan huhtikuussa oikeusministeriölle toimitetussa Rikosseuraamuslaitoksen vankilajärjestelmää koskevassa analyysissä suunnitelmana on keskittää vankilat jatkossa kasvukeskuksiin. Satakunnan vankilan yksiköiden lakkauttaminen voisi olla edessä vuosien 2025 ja 2035 välillä. Keskittämispyrkimystä perustellaan henkilökunnan rekrytoinnilla, sote- ja koulutuspalveluiden saavutettavuudella sekä väestön sijainnilla.

Satakuntalaiset muistuttivat ministerille, että kaikille vankilatoiminnoille isot kaupunkikeskukset eivät aina ole paras mahdollinen ympäristö.
Maaseutumainen miljöö, luonto, se, että eri toiminnoille on hyvin tilaa, pitkäaikaiset opiskelu- ja työelämäyhteydet alueella sekä toimivat palvelut ja liikenneyhteydet puoltavat sitä, että vankilan toiminta on perusteltua myös Huittisten ja Köyliön osastojen kaltaisissa yksiköissä.

Satakunnan vankilan Huittisten osastossa on avolaitospaikkoja 107 miesvangille ja Köyliön osastossa suljettuja vankipaikkoja 63 miesvangille ja 10 naisvangille. Satakunnan vankilan keskivankiluku vuonna 2017 oli 157.
Satakunnan vankilassa työskentelee noin sata henkilöä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.