Hoivakodin rakentaminen harjakorkeudessa Keikyässä

15.12.2017 - 05:52 Sari Mäkelä
Hoivakodin värityksestä tulee punainen ja harmaa. Tiina Talonen pitää myös katon muodoista.

Ikäihmisten hoivakodin Attendo Amandan rakentaminen Keikyän Pehulassa on edennyt hyvään tahtiin, aikataulusta ollaan jopa hiukan edellä.
–Parhaillaan on menossa vesikaton levytys ja huopakaton laittaminen. Seuraavaksi tehdään putkiasennuksia. Tämä on tärkeä vaihe, että saadaan rakennukseen lämmöt päälle ennen joulua, kertoo rakennusliike Lehto Oy:n työpäällikkö Jarmo Juntunen.

Työt aloitettiin 13. syyskuuta. Äetsän kirjaston ja Pehulan koulun välissä oleva tontti oli sen verran pehmeä, että maapohjaan piti ensin laittaa noin 80 3–10-metristä paalua. Itse rakennus on noussut nopeasti valmiista elementeistä. Ennen katon rakentamista sisään nostettiin muun muassa 30 valmista kylpyhuone-elementtiä, joissa on kalustus, lattiamatto ja laatoitukset valmiina.

Attendon aluejohtaja Tiina Talonen iloitsee Keikyään valmistuvan hoivakodin näyttävästä, monitasoisesta katosta sekä toimivista ja muunneltavissa olevista sisätiloista.
–Kaikki 30 huonetta on yhden hengen huoneita. Ne ovat kooltaan 20,5 neliötä. Huoneissa on valmiina lamput, verhot, sähkökäyttöiset sängyt ja tilavat inva-varustellut kylpyhuoneet. Halutessaan asukkaat voivat sisustaa huoneensa kodikkaasti omilla huonekaluillaan.

Huoneet ovat kahdessa siivessä, joiden väliin rakennetaan yhteiset tilat; ruokasali, keittiö, sauna ja iso terassialue.
–Lähtökohtaisesti valmistuskeittiössämme olisi resursseja valmistaa aterioita muillekin tahoille paikkakunnalla, jos tarvetta on, kertoo Talonen.
–Oma keittiö on tärkeä ikäihmisille. Sieltä kuuluvat ruuanlaiton äänet ja tulevat ruuan tuoksut. Hoivakotimme on koti siellä asuville. Amandan tiloissa asukkaat voivat järjestää juhlia ja pienessä omatoimikeittiössä asukkaat ja vieraat voivat kahvitella.

Tiina Talonen sanoo Attendo Amandan olevan perinteinen viriketalo.
–Asukkaat pääsevät itsenäisesti tulemaan ja menemään takapihalle, joka on aidattu alue. Ulos voidaan toiveiden mukaan laittaa kasvi- ja perunamaata sekä istuttaa marjapensaita. Takapihalle tulee myös iso terassialue.
Työpäällikkö Jarmo Juntunen sanoo, että tonttia ympärillä riittää, sillä rakennusoikeuttakin jää vielä käyttämättä 1 000 neliötä.

Asukkaat pääsevät muuttamaan Attendo Amandaan kesäkuun alkupuolella. Hoivakoti toimii palveluseteliperiaatteella. Tilojen markkinointi aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen.
–Hoivakodin johtajan paikka laitetaan auki nyt pikimmiten. Johtajan kanssa yhdessä rekrytoimme muun henkilökunnan, sanoo Talonen.

Amandan rakennuskustannukset ovat yli neljä miljoonaa euroa.
–Uskon, että uuden rakentaminen on tärkeää paikallisillekin. Se kertoo, että palvelua järjestetään tulevaisuudessakin. Hoivakoti tarjoaa myös työtä reilulle kahdellekymmenelle henkilölle.

Amandan omien asukkaiden lisäksi hoivakoti tulee tarjoamaan palveluja muillekin ikäihmisille muun muassa saunapalvelua, ruokailumahdollisuutta sekä päivähoitotyyppistä tai lyhytaikaista hoitoa omaishoidossa oleville.

 

 

Lue 13.12.-Lauttakylä-lehti verkossa
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.