”Mieluummin jakaisimme postia kuin lakkoilisimme”

15.11.2019 - 09:48 Marja-Liisa Hakanen
-Pidän työstäni kovasti, mutta en ole valmis tekemään sitä millä ehdoilla hyvänsä, postinjakaja Minna Vestala sanoo.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn ja Palvelualojen työnantajien Paltan työkiista jatkuu. Sovintoa yritetään hieroa taas tänään.
Huittisissa Postilla on kolmisenkymmentä työntekijää.

Lakossa ovat myös postinjakajat Minna Vestala ja Leena Intonen, jotka sanovat olevansa erittäin tyytymättömiä työnantajaansa.
–Posti hakee joustoa ja säästöjä. Työnantaja haluaa alentaa palkkoja jopa nelisenkymmentä prosenttia ja lisätä työpäivän pituutta 21 minuutilla. Samaan aikaan Postin johtajat saavat jos jonkinlaisia bonuksia, Vestala ja Intonen ihmettelevät.
He sanovat, ettei työntekijäpuoli pyydä lisää palkkaa, vaan haluaa pitää nykyisen ansiotasonsa.
–Jos tuntipalkka on 11,90 ja siitä vähennetään esimerkiksi 40 prosenttia ja verot päälle, jokainen voi laskea, ettei sillä elä. Ja sitten pitäisi vielä tehdä pitempää päivää, Minna Vestala puuskahtaa.
–Jos työnantaja ajattelee, että noin vain suostumme entisestään joustamaan, vaikka saisimme palkkaa vähemmän, voimme kertoa, että siihen ei löydy motivaatiota, Leena Intonen lisää.

Sekä Vestala että Intonen sanovat, että tekisivät mieluummin töitä kuin lakkoilisivat, mutta eivät millä ehdoilla tahansa. Lakko vaikuttaa ankarasti henkilökohtaiseen talouteen ja myös mielialaan.
–Saamme ennen joulua enää yhden tilin ja se on vain viikon tili. Siitä pitäisi maksaa laskut ja muut kulut ja sillä pitäisi rakentaa joulua. Unettomia öitä tässä on vietetty ja vietetään vielä lisää, jos sopua ei löydy. Pieni lakkoavustuskin kun tulee vasta joskus jälkikäteen.

Postinjakajat kertovat saaneensa paljon kannustusta ja positiivista palautetta. Ihmisiä harmittaa, kun posti ei kulje, mutta he ymmärtävät tilanteen.
–Täytyy vaan toivoa, että sopu löytyisi mahdollisimman pian.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.