TV-kuvaa voivat häiritä sää ja linkkimastot

15.02.2019 - 05:15 Mikko Perttunen
Huittisten Löysälässä asuva Seppo Ojala kärsii television signaalihäiriöistä viikoittain.Pahin on matalapaineinen keli.

−Kuva jähmettyy tyypillisesti silloin, kun yrittää katsoa jotain, mikä oikeasti kiinnostaa.

Seppo Ojala alkaa olla lopen kyllästynyt tv-signaaliin liittyviin ongelmiin. Löysälässä sijaitseva tontti on ollut katveessa aiemminkin, ja esimerkiksi puheluita varten on tarvinnut suunnata suosiolla pihalle. (..)

−Huonolla säällä ongelmat ovat yleisiä, mutta kyllä niitä tulee ihan kelistä riippumatta. Viime kesän formulakisoista meni puolet harakoille, Ojala kertoo. (..)

Syitä televisiosignaalin häiriöihin voi olla monia. Syksyllä Lauttakylä-lehden lukijoitakin mietityttivät laajat häiriöt, jotka selittyivät sillä, että viikolla 47 vallitsi niin sanottu radiokeli.

−Kun korkeapaine ja matalapaine yhtyvät, signaalit kantavatkin kauemmas kuin normaalisti. Niiden sekoittuminen aiheuttaa häiriöitä taajuuksiin, pitkän linjan antennimies Marko Nurminen kertoo.

Radiokelit vallitsevat tyypillisesti pari kertaa vuodessa, keväällä ja loppukesästä. (..)

Toinen, luultavasti vielä yleisempi ongelma ovat 4g-mastot. Vuonna 2014 ne alkoivat lähettää signaalia 800 megahertsin alueelle. Valtaosa antenneista pystyi menemään samaan aallonpituuteen, ja samalla alkoivat häiriöt – ja myös niin sanotut taajuustalkoot. (..)

Ongelmat voivat tietysti johtua myös laitteiston kunnosta. Vanhat antennit, antennikaapelit tai liittimet näyttelevät omaa rooliaan. Useinkaan syynä ei ole käyttäjä.

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.