Huittisten nuorimmat kannabiksen käyttäjät teinejä

14.03.2018 - 05:23 Senni Valiola
Vanhempien rikoskonstaapelien Marko Rantalan (kuvassa) ja Janne Inbergin pitämän luennon jälkeen vanhemmilla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin rouhimiin sekä kannabiksen makeaan ja imelään hajuun.

Huittisten nuorimmat kannabiksen käyttäjät ovat 14–15-vuotiaita.
–Huittislaisilta ala-asteilta ei onneksi ole vielä tullut ilmoituksia. Kouluista ilmoitukset tehdään poliisille, jos lapsen tai nuoren epäillään käyttävän päihteitä, koulupoliisi, vanhempi rikoskonstaapeli Janne Inberg totesi Pellonpuiston koulun järjestämässä huumausaineinfossa.

–Koulussa huolestutaan nopeasti, koska kyseessä on nuoren tulevaisuus. Kun vanhemmille soitetaan, en haluaisi enää koskaan kuulla vastausta, että ”jaa, se oli vain kannabista”, yläasteen rehtori Mari Maine kertoi.

–Täällä ei ole tullut vastaan vielä yläaste- tai lukioikäisissä muiden aineiden kuin kannabiksen käyttäjiä, Inberg kertoi.

Huittisissa on tänä vuonna tehty joitakin kotietsintöjä. Eniten käyttäjiä Huittisissa on 18–30-vuotiaiden joukossa. Yli keski- ikäisissä käyttäjiä on selvästi vähemmän, aikuisia tosin on vaikea valvoa.
–Täysi-ikäisenä aineita on helpompi hakea autolla ja omassa kodissa on helppo rauhassa kasvattaa huumausaineita. Kannabista pystyy tilaamaan myös netistä, Inberg sanoi.

Hän kertoi myös, että vaikka nuoren omassa kaveripiirissä ei olisi henkilöä, jolta huumetta saisi, niin lähellä on varmasti joku, joka tietää kertoa mistä sitä saa.

Kannabis on suosituin huumausaine. Se on muotipäihde, samalla tavalla kuin joskus oli tupakka. Nykyään elokuvissa hauskat jutut tapahtuvat pilvipäissä, kun ennen kaikki polttivat tupakkaa.
–Kannabis on trendihuume, sitä ei pidetä enää niin vaarallisena. Vaaraton se ei kuitenkaan ole, vaan se lamaa ihmisen keskushermoston. Toiset ajattelevat sen olevan terveellisempää kuin alkoholi, Inberg toteaa.

–Viinan kanssa tapahtuu enemmän kaikkea, mutta se johtuu siitä, että laillisena päihteenä sitä käytetään enemmän. On eri asia, hyppääkö neljännestä vai viidennestä kerroksesta, järkeä ei ole kummassakaan, Inberg vertasi.

Jos lapsen tai nuoren käytös muuttuu nopeasti, voidaan epäillä päihteiden käyttöä.
–Jokaiselle nuorelle tulee käytösmuutoksia, ja kaikilla on tarve yksityisyyteen. Kysymyksiä pitäisi kuitenkin herätä, jos salailu vaikuttaa epäilyttävältä. Ja jos rahan tarve lisääntyy reilusti, kaveripiiri vaihtuu täysin, liikkumisajat alkavat olla outoja, harrastus loppuu, eikä motivaatiota löydy mihinkään. Pidemmän käytön seurauksena myös ulkoinen olemus voi muuttua, Inberg luetteli.

Mikään paikka ei ole vaarallinen, vaan seura. -Janne Inberg-

Hän neuvoi, että parhaiten pahoista tavoista pääsee irti vaihtamalla paikkaa ja kaveripiirejä, koska kyse on mieliteoista.
–Järkevät perustelut toimivat pelottelua ja uhkailua paremmin siinä vaiheessa, kun ei uskota enää joulupukkiin. Vanhempien oma esimerkki on tärkein. Jos vanhemmat polttavat, niin on turha huutaa siitä lapselle, hän ottaa mallia vanhemmista.
–Ei pidä ylireagoida, mutta asia täytyy ottaa vakavasti. Kun nuori jää kiinni, hän puolustautuu ja osaa vedota vanhempiin. Jopa pieni lapsi osaa valehdella, jos kokee siitä olevan jotakin hyötyä. ”Tein sen vain kerran” ja vanhemmat vastaavat, että !okei, ei se mitään, kunhan et tee uudestaan”. Kun nuori ei saa rangaistusta, hän voi tehdä sen uudestaan.

Vanhemmat kysyvät poliisilta usein, mikä paikka on vaarallinen nuorelle.
–Mikään paikka ei ole vaarallinen, vaan seura. Kaveriporukan hyväksymisellä on todella iso merkitys nuoren elämässä. Jos muut hyvät kaverit polttavat, ei yksi ole polttamatta, Inberg tiesi.

Huumekauppaa ei tehdä pimeillä kujilla, vaan ostaja ja myyjä haluavat turvallisen paikan.
–On yllättävää paljonko esimerkiksi Porin uimahallin pihassa keskellä päivää tavara vaihtaa omistajaa.

 

 

 

Paljon tapahtuu netissä

Nykyään suuri osa yhteydenpidosta tapahtuu netissä
–Vanhemmat eivät saa sulkea silmiään siltä, että kiusaaminen on siirtynyt nettiin. Pahimmassa tapauksessa kiusaamista voi olla ympäri vuorokauden, koulupoliisi, vanhempi rikoskonstaapeli Janne Inberg kertoi.

Kenenkään ei tarvitse olla oman elämänsä juristi. -Janne Inberg-

Hän neuvoi puuttumaan kiusaamiseen. Voi ottaa yhteyttä kouluun, kiusaajaan ja tarvittaessa myös poliisiin.
–Jos rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, on se poliisiasia. Esimerkiksi pahoinpitely onnistuu myös internetissä, koska vamma voi olla myös henkinen ja aiheuttaa muun muassa unettomuutta tai masennusta. Myös identiteettivarkaudet ja laittomat uhkaukset kuuluvat poliisille.

Inberg rohkaisi tekemään ilmoituksen paikalliselle poliisille, jos vähänkään on sellainen olo.
–Kenenkään ei tarvitse olla oman elämän juristi. Jos ei ole täysin varma täyttyykö rikoksen merkit, niin poliisista se kerrotaan.

–Nettiin tulisi laittaa vain sellaista, minkä hyväksyy olevan siellä ikuisesti ja ymmärtää sen olevan kaikkien nähtävillä. Edes poliisi ei pysty hävittämään kaikkea, mikä on laitettu nettiin. Kuka tahansa on saattanut tallentaa minne tahansa sekunti sitten lataamasi kuvan.

Myös äkkipikaiset kommentit saattavat aiheuttaa ongelmia. Kun antaa isoimman raivon laantua, niin kommentit ovat harkitumpia.
–Nuorten netin käyttöä on myös syytä välillä seurata. Esimerkiksi väkivalta- ja pornomateriaalit ovat kaikkien saatavilla. Jos esimerkiksi sivuhistoria on aina poistettu, niin tulisi kysyä, miksi näin, Inberg opasti.

 

 

Lue 14.3.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

KOMMENTIT
18. maaliskuu 2018 - 17:09Nimimerkki: Hullu Mylläri
Kannabis on trendihuume, sitä ei pidetä enää niin vaarallisena. "Vaaraton se ei kuitenkaan ole, vaan se lamaa ihmisen keskushermoston." LAMAA IHMISEN KESKUSHERMOSTON!?! NYT IHAN OIKEESTI - liikaan viinaan voi KUOLLA! Vatsanhuuhteluita tehneiltä lääkäreiltä voi tarkistaa. Kuinka monta on kuollut kannabikseen??? Älkää levittäkö disinformaatiota ja pelotelko ihmisiä!!! En silti suosittele kannabiksen käyttöä kenellekään.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.