Lämpökeskuksen piippu sytytti eristeet

14.02.2018 - 05:14 Satu Ojala
Viittä vaille valmis raskaan kaluston katsastushalli kärsi tuntuvia vaurioita. Kari Metsämäki epäilee, että hallista pystytään hyödyntämään mahdollisesti lattia- ja runkorakenteet.

Auto- ja Konekorjaamo Metsämäen autokatsastus ja kolariautokorjaamo tuhoutuivat täysin lauantaiaamuna syttyneessä rajussa tulipalossa.

Palon tutkinnasta vastaavat Lounais-Suomen poliisista Kokemäen poliisin tutkijat. Palon syttymissyy on jo selvinnyt.

–Emme epäile rikosta. Palo syttyi lämpökeskuksen piipusta, joka oli ylikuumentunut. Piipun ympärillä ollut eristevilla valui alas ja pääsi kosketuksiin yläpohjan puhallusvillan kanssa. Palo eteni kytypalona eristeisiin ja levisi sieltä korjaamon ja katsastamon tiloihin, kertoo palon tutkija, rikosylikonstaapeli Anu
Nelimarkka.

Paloa oli sammuttamassa kaikkiaan 12 eri pelastusyksikköä.
–Onni onnettomuudessa oli, että Huittisten pelastuslaitoksella oli tuplamiehitys paikalla vuoronvaihdon vuoksi. Kaikki lähtivät heti palopaikalle. Palo oli edennyt jo täyden palon vaiheeseen, kun ensimmäiset pelastusyksiköt ehtivät paikalle, kertoo paloasemamestari Jussi
Jalonen Satakunnan pelastuslaitokselta.

–Tuuli oli palon kannalta suotuisa, sillä savu nousi suoraan ylös. Pystyimme rajoittamaan palon uuden laajennusosan ja toimistorakennuksen ulkopuolelle, mutta keskiosa paloi maan tasalle. Palo saatiin sammumaan neljän aikaan iltapäivällä, mutta jälkivartiointia jatkettiin iltayhdeksään asti. Siitä eteenpäin vartioinnista
vastasivat yrittäjäperheen pojat.

–Palolla ei ollut leviämisvaaraa ja isommilta henkilövahingoilta säästyttiin. Talon omasta väestä kolme altistui savulle ja heitä hoidettiin Satakunnan keskussairaalassa iltapäivään asti, kertoo Jalonen.

Palossa tuhoutuivat kokonaan noin 250 neliön tilat. Toimistorakennus ja uusi halli kärsivät myös tuntuvia vahinkoja.

 

 

Aika loikkasi taaksepäin

Lauantaiaamuna alkanut räjähdysmäinen palo tuhosi Huittisten Korvenkylässä muutamassa tunnissa AD Auto- ja Konekorjaamo Metsämäen katsastushallin ja kolariautokorjaamon sekä osan vielä keskeneräistä raskaan kaluston katsastushallia ja toimistotiloja. Maan tasalle paloi noin 250 neliötä, mutta korjauskelvottomaksi paloi kaikkiaan reilut tuhat neliötä yrityksen tiloja.
Yrittäjä Kari Metsämäki on kuitenkin onnellinen, että omat pojat Arttu ja Valtteri ehtivät palon alta turvaan vain muutamaa minuuttia ennen palokaasuräjähdystä.
–Se oli kolmesta, korkeintaan viidestä minuutista kiinni, sanoo isä.

Metsämäen kännykkä ilmoitti palosta samalla hetkellä, kun ohikulkija teki palohälytyksen. Kun ohikulkija soitti ovikelloa, Metsämäki tajusi, että nyt ei ollut kyse vikahälytyksestä.
–Kyllä siitä lähdimme poikien kanssa vauhdilla korjaamoon pelastamaan, mitä pelastettavissa oli. Turvaan saatiin katerpillari ja kaksi hinausautoa. Liekkeihin jäi kaksi asiakkaan autoa ja oma harrasteautoni.

Metsämäki toteaa, että tuli tuhosi hetkessä kaiken sen, mitä hän oli kymmenen vuoden aikana rakentanut ja kehittänyt.
–Iso paineaalto hajotti ikkunoita viereisestä korjaamohallista, työkalut ja paineletkut irtosivat paikoiltaan ja kotona putosi kattokruunu lattialle. Räjähdys on kuulunut kuulemma ihan keskustaan asti. Miehen korkuinen kaasupullo lensi palaneesta peltikorjaamosta paineaallon saattelemana jonnekin lähimetsiin.

Kari Metsämäki on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehittänyt merkittävästi yritystään. Autokorjaamon viereen rakennettiin uudisrakennus, johon sijoittuivat toimisto, autokatsastus ja kolariautokorjaamo. Niiden jatkeeksi Metsämäki rakensi raskaan kaluston hallia, joka oli 60–70-prosenttisesti valmis.
–Vielä perjantai-iltana olimme laatoitustöissä. Toukokuussa halliin on tulossa tarvittavat laitteet katsastustoimintaa varten ja viimeistään elokuussa halli olisi ollut valmis.

Nyt menevät kaikki uusiksi. Metsämäki ei heitä rukkasiaan santaan.
–Tästä alkaa nousu. Emme me ole ennenkään notkahtaneet muutosten keskellä. Emme nytkään. Poikamme Valtteri opiskelee Tampereella autoinsinööriksi, joten tulevaisuus on siltä osin turvattu.

Auto- ja Konekorjaamo Metsämäki on työllistänyt yrittäjän lisäksi neljä työntekijää. Katsastusmies jouduttiin nyt lomauttamaan, samoin kolarikorjaamosta työntekijä.
–Raskaan kaluston toimintaan tarvitaan tulevaisuudessa kaksi työntekijää.

Metsämäki uskoo, että raivaustyöt pääsevät pian käyntiin.
–Ei tässä kevättä kovin pitkälle katsella ennen kuin piha on raivattu ja uutta tilaa ryhdytään naputtelemaan.
–Toistaiseksi katsastustoiminta on stopissa, samoin autopeltipuoli, mutta korjaamo- ja hinauspalvelut toimivat kuten ennenkin, sanoo Kari Metsämäki.

 

 

Lue 14.2.-Lauttakylä-lehti verkossa
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

KOMMENTIT
15. helmikuu 2018 - 8:51Nimimerkki: Tikke
Onnettomuuksia ei aina voi välttää, mutta olen monesti miettinyt miksei lämpökeskusta rakenneta hiukan kauemmas ja tuoda kanaalin pitkin kuuma vesi eri rakennuksiin. Lämpökeskusta on kuitenkin palonarka laitos itsessään tehtävänsä vuoksi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.