Nuoret haluavat vaikuttaa

13.09.2017 - 05:40 Antti Salminen
Nuorisovaltuutetut Rita Säilä (vas.), Sanni Ruusunen, Alina Tynkkynen, Leevi Salonen ja Anni Mauriala jatkoivat elokuun lopussa nuorisovaltuuston kokouksessa Elämä lapselle -konserttimatkan valmisteluja.

Syksy on alkanut, mistä yksimerkki on nuorisovaltuuston tapahtumien jatkuminen.
Nuorisovaltuuston syyskauden ensimmäisessä kokouksessa keskustelua herättivät Elämä lapselle -konserttimatkan järjestelyt ja kuntavaaleja seuranneet lautakuntajärjestelyt. Uuteen sivistyslautakuntaan edustajaksi valittu nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Leevi Salonen harmittelee kahden vanhan
lautakunnan yhdistämisen järjestelyjä.
–Vanhassa kirjasto- ja kulttuurilautakunnassa nuorisovaltuustolla oli kaksi edustajaa sekä kasvatus- ja opetuslautakunnassa yksi. Nyt paikkamäärämme putosi kolmesta yhteen, vaikka sivistyslautakunta käsittelee paljon meitä koskevia asioita, Salonen tuhahtaa.

Nuorisovaltuutetut ovat olleet jo 2000-luvun alkupuolelta alkaen tuttu näky lautakuntien kokouksissa. Perusturvalautakuntaan paikka tuli myöhemmin.
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Marika Haavisto edustaa nuorisovaltuustoa tänä vuonna ympäristö- ja rakennuslautakunnassa sekä nuoriso- ja liikuntalautakunnassa.
–Lautakuntien puheenjohtajat kyselevät omien kokemusteni mukaan mukavasti meidän mielipiteitämme. Toki kokouksissa on paljon myös meille vieraampia asioita, Haavisto kertoo.

Nuorisovaltuuston pitkän ajan toive on ollut päästä osallistumaan myös kaupunginhallituksen kokouksiin. Myös kaupunginvaltuustosta puuttuu nuorten edustus.
Esimerkiksi Sastamalassa ja Vammalassa nuorisovaltuutetuilla on ollut jo yli kymmenen vuotta kaksi ”paikkaa” valtuustossa ja yksi hallituksessa.
–Meidät huomioidaan hyvin lautakunnissa, mutta vähintään yhtä tärkeää olisi päästä osallistumaan etenkin kaupunginhallituksen kokouksiin. Se on aikaa vievää, mutta intoa ainakin löytyisi, Salonen sanoo.

Huittisissa nuorisovaltuusto oli viime vuonna mukana keräämässä adressia vapaa-aikaohjaajan viran täyttämiseksi.
Toive toteutui, sillä tänä syksynä Kari Rissanen aloitti Huittisissa uudessa nuoriso-ohjaajan virassa.

Kaupungin kehittämiseksi nuorilla on kosolti muitakin ajatuksia.
–Huittisissa on tosi rauhallista, mutta täällä on ollut viime vuosina liian vähän vapaa-ajanviettopaikkoja nuorille. Kaupoista vartijat voivat tulla helposti häätämään, nuorisovaltuuston jäsen Anni Mauriala harmittelee.
Nuorisovaltuutetut haluavat, että uuden Lauttakylän koulun tilat sallisivat enemmän myös iltakäyttöä. Nyt koulujen iltapäiväkerhoja on pidetty nuorisoklubilla. Kirjaston autotallin nähdään soveltuvan´hyvin pienryhmä- ja kerhotoimintaan, mutta nuoret kehittäisivät nuorisoklubia nimenomaan
avoimena nuorisotilana.
Nuorisotilan ohella nuoret haluaisivat kohentaa Huittisten uimarantoja, Karhiniemeä ja VPK:n rantaa.
–Karhiniemen ranta on ruohikkoinen ja siellä on ollut lasinsirujakin. On paljon paikkoja, missä on vettä ja nurmikkoa. Oma toiveeni olisi kunnon hiekkaranta. Ja eihän hiekkaa niin kovin paljoa tarvitse levittää, Haavisto ehdottaa.

Kauppa- ja palvelutarjonta saa nuorilta kiitoksia, mutta puutteitakin löytyy.
–Vaatteet pitää hakea usein kauempaa, nuorisovaltuutetut Thomas Dougherty ja Robert Silenko toteavat.
Vaateostoksille tie vie usein nettikauppaan tai Tampereelle.

–Turkuun bussivuorot ovat surkeat ja niitä vähennettiin entisestään kesällä. Tämä on ikävää myös Vampulasta ja Oripäästä lukioon tuleville, nuorisovaltuutettu Rita Säilä sanoo.

 

 

 

Huittisten nuorisovaltuusto

Vaaleilla kerran vuodessa valittava, 11-henkinen nuorten poliittisesti sitoutumaton päätöksentekoelin
Perustettu 2001, budjetti tänä vuonna 6 000 euroa
Toimii Huittisten kaupungin alaisuudessa
Ottaa kantaa nuorille merkittäviin kysymyksiin, järjestää tapahtumia ja retkiä
Edustus sekä puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupungin lautakuntien kokouksissa
Seuraavat vaalit loppuvuodesta, ehdolle voivat lähteä 12–17-vuotiaat yläkoulussa tai toisella asteella opiskelevat nuoret

Vaalit käydään loppuvuodesta myös Sastamalassa, jossa valitaan jäsenet 21-jäseniseen nuorisovaltuustoon seuraavaksi kahdeksi vuodeksi

 

 

 

Lue 13.9. Lauttakylä-lehti verkossa.
Tilaa lehti täältä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.