Tarkkaavaisuus auttoi selvittämään metsäkauriin sairauden

13.07.2018 - 05:27 Marja-Liisa Hakanen
Sairas metsäkauris kävi ruokintapaikalla yksin. Se kulki pää riipuksissa ja oli laiha ja kaikin puolin surkean oloinen.

Huittislaiseen metsästysseura Iloon kuuluvat Juhani Forma ja Harri Lammi huomasivat viime loka-marraskuun vaihteessa riistakamerassa metsäkauriin, joka selvästi poikkesi muista lajitovereista.

Ensimmäisestä havainnosta alkoi kiinnostava ja erikoinenkin tapahtumaketju. Sen päätteeksi selvisi, että kauris oli sairas; siitä löytyi Elintarviketurvallisuusviraston eli Eviran tutkimuksessa Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama paiseinen tulehdus, valetuberkuloosi.

Bakteeri lisääntyy eläimen suolistossa, leviää sairastuneiden eläinten ulosteissa ympäristöön ja tarttuu suun kautta. Se voi sairastuttaa sekä lintuja että nisäkkäitä.

Se, että Suttilassa liikkuneen kauriin sairaus selvisi, oli Juhani Forman ja Harri Lammin valppauden ansiota. He haluavat jakaa tietonsa nyt myös muille metsästäjille, jotta mahdollisimman moni osaisi toimia oikein, jos kohdalle osuu sairas riistaeläin.

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.