Pyhimyksen perässä

13.03.2019 - 05:14 Pipsa Vatanen
Satakunnan ammattikorkeakoulussa tutkijana tomiva Soile Vahela näkee Huittisten vahvuutena Pyhän Katariinan kirkon ja paikkakunnan pitkän historian.

Pyhiinvaellusreitti Pyhän Henrikin tie ja matkailutie Taikayöntie saavat pian seurakseen Pyhän Olavin mannerreitin. Viime vuoden syyskuussa alkaneen hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen pyhiinvaellusreitti, joka kulkee itärajalta sisämaan kautta Turkuun.

–Kirkot ovat selkeitä pisteitä reitillä, jota ei vielä koskaan ole ollut, Turun yliopiston Brahea-keskuksen hankekoordinaattori Sami Tantarimäki painottaa.

Pyhimyksen maineen saavuttaneen Norjan kuninkaan nimissä levitettiin kristinuskoa Suomeenkin. Tästä johtuen Suomesta löytyy yli 20 Pyhän Olavin kirkkoa, jotka on nimetty jo keskiajalla. Näistä tunnetuimpia ovat Tyrvään Pyhän Olavin kirkko ja Olavinlinna Savonlinnassa.

Pohjoismaissa kulkee Pyhän Olavin mannerreittiä jo noin 4 000 kilometrin verran ja se kulkee osittain vesialueilla. Suomen reitti olisi pituudeltaan noin 800 kilometriä. (..)

Reitistä on tehty luonnos, mutta se ei välttämole vielä lopullinen reitti.Tarkoitus on kulkea jo olemassa olevia, julkisia teitä pitkin. (..)

Reitti tulisi Satakuntaan Uudenkaupungin Kalannista RaumanLapin kautta ja siitä Eurajoen rannanmyötä Ulvilaan ja Kokemäenjokilaaksoa pitkin Huittisiin, josta jatkettaisiin Sastamalaan.

–Tämä olisi todennäköisesti sepääreitti, Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihankkeen 2 projektipäällikkö Soile Vahela korostaa.

Vahelan arvion mukaan Huittisissa matkailijoita voisivat kiinnostaa ainakin kirkko, pappila, ruokapaikat ja majoituskohteet. 

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

KOMMENTIT
13. maaliskuu 2019 - 14:38Nimimerkki: olavi epäpyhä
Muutenkin kuin pyhiinvaellussuunnitelmea varten Huittisten kirkon sisätilaa tulee "siistiä" arvoisensa mukaiseksi. Siellä on nurkissa kasassa jos jossakin tuoleja ja lojuu erilaisia pöydänkaltaisia, jotka kuuluvat varastoon. Kirkkosali ei ole varasto. Seinävalaisimet pitää tarkistaa ja polttimot yhdenmukaistaa, muutamia kärähtäneitä. Mutta siis rojut varastoon, ja mitä pikimmiten, sen parempi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.