Silpuksi ja lastuiksi!

12.10.2018 - 05:39 Mikko Perttunen
Tyypillinen työmaa on metsänpohja, josta on puut sahattu pois, mutta tämä on jo käytössä olevaa vanhaa suomaata, joka on kuitenkin täynnä isompaa ja pienempää juurenkappaletta. Ne häiritsevät kyntötöitä.

−Tuo pyörivä rumpu painaa vähän yli kaksi tonnia. Siinä on niin mahdoton voima, että kiskaisee äkkiä ihmisenkin mukaansa, huittislainen Lasse Kenni kertoo.

Sen jälkeen voikin keskittyä peltohommiin vaikkapa Kekkosen ja muiden Maalaisliiton setien kanssa.

Kennin kantojyrsin on jo parikymmentä vuotta vanha, mutta rouhii edelleen sinnikkäästi pallomme pintaa. Nyt työn alla oleva suoperäinen maa on täynnä puunjuurakkoja, jotka häiritsevät kyntämistä. (..)

Kaikki alkoi aikanaan siitä, että energiaa turpeesta ja puupolttoaineista tuottavalla Vapolla oli tarve koneelle, joka murskaisi kannot riittävän syvältä.

Kenni alkoi rakentaa jyrsintä vuonna 1996 ja Vapon työmaat työllistivät miehen yhdentoista kesän ajan. Parhaimpina vuosina Kennillä oli kaksi konetta ja itsensä lisäksi vielä kaksi työntekijää.

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehden välissä
jaetusta Omasta maasta -liitteestä tai Omasta maasta -digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.