Kokemäenjoesta ongittu kuha-ahven harvinainen takaisinristeymä

10.12.2010 - 08:22 Minna Karru

Viime syksynä porilainen Juha Heino sai Kokemäenjoen suistoalueelta saaliikseen 25-senttisen ja 136-grammaisen kalan, jossa oli sekä kuhan että ahvenen piirteitä.
Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tehdyt perinnölliset ja rakenteelliset tutkimukset osoittavat nyt, että kala on oletettuakin harvinaisempi tapaus. Kyseessä on kuhan ja kuha-ahvenen välisen kudun seurauksena syntynyt takaisinristeymä. Tutkimustulos osoittaa, että kuha-ahven on ainakin tietyissä olosuhteissa lisääntymiskelpoinen.
Vastaavia tapauksia tunnetaan Suomesta ja maailmalta vain yksi. Helsingin Laajalahdelta saatiin vuonna 1961 erikoinen ahvenkala, jonka suomut, ruumiinmuoto, kylkiviivasuomujen ja takimmaisen selkäevän ruotojen lukumäärä vastasivat nyt tutkittua takaisinristeymää. Geneettinen vahvistus jäi silloin kuitenkin puuttumaan.
 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.