Onko mansikkakuume urbaani legenda?

12.07.2019 - 05:06 Pipsa Vatanen
Lääketiede ei tunne termiä mansikkakuume. Lapsia kuitenkin varoitellaan syömästä liikaa mansikoita.

 

Onko mansikkakuume lääketieteessä tunnettu termi, kansan kieleen pesiytynyt sana vai urbaani legenda, terveyskeskuslääkäri Olli Bäckman?

–Lääketieteessä termiä ei tunneta, diagnostiikan kriteerit eivät täyty, enkä ole vastaavaan hoitotyössäkään koskaan törmännyt.

–Toksikologian perussääntö on, että ihan mitä tahansa syö liikaa, voi tulla huono olo. Jos esimerkiksi syö paljon normaalista ruokavaliosta poikkeavaa ruokaa, niin kyllä siitä voi vatsakin mennä sekaisin. (..)

Voiko mansikoiden liiallinen syönti lisätä virtsan eritystä ja aiheuttaa nestehukkaa, laillistettu ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä?

–Nämä ovat sellaisia veteen piirrettyjä viivoja. Kun mitä tahansa syö runsaasti, niin se vaikuttaa aineenvaihduntaan kiihdyttävästi.

–Esimerkiksi kahvin on sanottu olevan voimakas diureetti, mutta tätä väitettä on viime vuosina kumottu. Kofeiinilla on vaikutusta, mutta enemmän kyse on nesteensaannin lisääntymisestä.

 

 

 

Lue Tahtoo tietää -juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.