Marraskuun pakkasennätykset saattavat rikkoutua

24.11.2010 - 12:38 Sirpa Mähkä

​Suomeen virtaa lähes arktista ilmaa ja myös etelässä sää kylmenee lumisateiden heikentyessä. Pohjois-Suomessa kylmä sää jatkuu. Marraskuun pakkasennätykset voivat rikkoutua.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on kymmenestä kahteenkymmeneen astetta. Lämpötiloihin vaikuttaa kuitenkin paljon pilvisyys, sillä pilvisellä säällä pakkanen on heikompaa ja selkeässä säässä pakkanen kiristyy nopeasti. Tämän vuoksi paikalliset erot voivat olla suuria. Alkuviikolla pakkanen voi myös maan keskiosassa kiristyä yli 20 asteen. Pakkasen lisäksi voimakas tuuli saa pakkasen tuntumaan purevalta.

Ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna lähipäivät ovat yleisesti ottaen harvinaisen kylmiä, eli vastaavanlainen tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Viimeksi kylmä marraskuun loppu on koettu vuosina 2002 ja 2004.

Lunta on tällä hetkellä yleensä jonkin verran enemmän kuin keskimäärin marraskuun loppupuolella.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.