Ilmastonmuutos kuumensi grillin

11.04.2019 - 10:05 Mikko Perttunen
Marianna Hanni (vihr) ja Martin Ylikännö (kesk) pitivät huolen siitä, että Lauttakylän lukion vaalipaneelissa oli sähköä ilmassa.

Lauttakylän lukion maanantaisessa vaalipaneelissa keskusteltiin monien muiden aiheiden lisäksi myös ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä poliittisista ratkaisuista. Miika Rantanen (vas) korosti fossiilisista polttoaineista luopumista ja ydinvoiman lisäämistä. Myös Martin Ylikännö (kesk) näki ydinvoiman lähitulevaisuuden perusvoimana, jota voisi tarvittaessa tukea esimerkiksi tuuli- ja biovoimalla. Neea Kähkönen (sd) muistutti, että Suomen Ilmastopaneelin rahoitus on tulevaisuudessakin turvattava, ja Johanna Vähäkainu (kd) uskoi ympäristöosaamisen olevan myös oiva vientituote.

−Ilmastonmuutos on suurin ihmiskuntaa koskeva ongelma. Energiapolitiikka on yksi valtava osa kokonaisuudessa, mutta täytyy luoda isompi strateginen ohjelma. Hiilinieluja pitää kasvattaa, joukkoliikennettä kehittää ja muuttaa asteittain maksuttomaksi. Suomi voi näyttää myös esimerkkiä maailmalla ja agitoida muita oikeisiin ratkaisuihin, Jiri Mäntysalo (komm) sanoi.

Ilmastonmuutoskeskustelu laittoi ilmeisesti tiettyihin ennakko-olettamiin tottuneen vihreiden Marianna Hannin heti puolustuskannalle:

−Haluan jo tässä vaiheessa korostaa, että vihreät eivät halua viedä ihmisiltä autoja, ajaa maataloutta alas tai tehdä ihmisten elämästä hankalaa. Yhteiskuntaa on vain pikkuhiljaa muutettava siihen suuntaan, että ajatellaan ilmastoa. Kotimaisen tuotannon verotus pitäisi olla edullisempaa ja terästuotanto hiilineutraalimpaa. Ympäristölle haitallisista yritystuista, kuten päästöoikeuksien kompensoinnista ja energiaveron palautuksista olisi luovuttava. Erityisesti julkista raideliikennettä olisi kehitettävä.

−Huittisissahan on muistaakseni 300 metriä rautatietä. Pakottamalla ei saada muuta kuin ihmiset hermostumaan. Asiat vaativat koko yhteiskunnan asennemuutosta, ja onhan se niinkin, että EU:n ulkopuolella ilmastoasiat eivät kauheasti kiinnosta, Ylikännö vastasi.

Viime viikolla oli suomalaisten ylikulutuspäivä eli hetki, jolloin olemme laskennallisesti kuluttaneet oman osuutemme maailman luonnonvaroista.

−Suomessa on kylmää ja pitkät etäisyydet, mikä lisää energiantarvetta, mutta haluaisin, että jokainen miettii myös omia kulutustottumuksiaan, Niina Immonen (ps) muistutti.

Omalla osaamisalueellaan operoinut Vihreiden Hanni korjasi muiden panelistien tekemiä pieniä virheitä suomalaisten kulutukseen liittyvissä luvuissa.

−Meidän pitäisi Suomessa yrittää näyttää mallia. Puhutaan vähäisestä syntyvyydestä, mutta kuinka moni haluaa tehdä niitä lapsia tänne, jos elämä tulee olemaan pelkkää selviytymistaistelua? En minä ainakaan.

−Aina kun meinataan päästä jonkinlaiseen järkevään ilmastokeskusteluun, niin tulee joku nillittäjä soijataulukkonsa kanssa viisastelemaan, Ylikännö jyrähti.

−Tarvitaan oikeasti yhteistyötä eikä ristiriitoja sekä malttia ja asiallisuutta, jotta politiikka olisi uskottavaa myös nuorille, Kähkönen muistutti kanssapanelisteja.

Huom! Lauttakylä-lehden paperisessa versiossa demareiden Neea Kähkösen nimi oli virheellisesti kirjoitettu yhdellä e:llä.

Lue juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

KOMMENTIT
13. huhtikuu 2019 - 1:54Nimimerkki: S.T.
Mikähän on se järkevä ilmastokeskustelu, jossa nuo nillittäjät ovat tulevaisuuden nuoria yrittäjiä soijataulukoiden viisastelijoiden sijaan, Martin?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.