Kanoille oma talvipuutarha

10.11.2017 - 05:04 Satu Ojala
Vesa ja Sari Harjunmaan omistaman Kaistin tilan uusi kanala sai ensimmäiset asukkaansa keskiviikkona.

 

Huittisten Jokisivulla vanha sikala on saanut väistyä uudisrakennuksen tieltä. Punainen puolikaaren muotoinen rakennus on moderni kanala, jossa tavallaan palataan ajassa taaksepäin, mutta nykytekniikkaa hyväksi käyttäen. Rakennuksen päädyssä on tatin mallinen munapakkaamo ja itsepalvelumyymälä.
Rakentaminen aloitettiin elokuussa ja ensimmäiset kanat saapuvat uuteen kotiinsa tänään (keskiviikkona 8.11.)
–Kanala on luomukanala, jossa on kaksi osastoa. Kummassakin on tilaa 3 000 linnulle, kertoo Kaistin tilan isäntä Vesa Harjunmaa.

Rakennustyyliltään Kaistin kanala on ainoa Suomessa.
–Lämpimissä maissa on vastaavia rakennuksia hevostalleina.
Kanalassa linnuilla on munintapesät ja nukkumaorret, mutta muutoin linnut tepastelevat lattialla kavereittensa kanssa miten lystäävät. Ruoka ja juoma ovat kanoille tarjolla automaattisesti.
–Hygieniatasoltaan tämä rakennus on hyvä, sillä seinissä ei ole saumoja. Näin tautivaara on huomattavasti pienempi. Seinät on pinnoitettu polyurealla, joka on elastinen, tiivis pinnoite ja se on helppo pitää puhtaana.

Rakennuksen suora seinä on osittain lasia, josta nousee sähköisesti luukku, josta kanat voivat halutessaan mennä heille tehtyyn talvipuutarhaan. Puutarhan lattialle levitetään karkeaa purua tai turvetta ja sen päälle karkeaa rehua, jota kanat saavat kuopsutella mielin määrin. Vastaavaa puutarhaa ei ole Suomen muissa kanaloissa.
–Toukokuusta lokakuuhun kanoilla on 2,5 hehtaarin ulkotarha, joka on aidattu. Kanat pääsevät ulkoilemaan aina naapurin rajalle asti. Talvella alue on pienempi. Luukut avataan ympäri vuoden, jos ei ole kovia pakkasia. Kovin energiatehokasta tämä ei ole, mutta kanoille mielekkäämpää.
–Ulkoilua rajoitetaan myös siinä tapauksessa, jos Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta tulee kehotus rajoittamiseen, esimerkiksi lintuinfluenssan takia.

Ihan suorilta eivät kanat talvipuutarhaan lähde.
–Ne pitää siihen opettaa. Samoin kanat opetetaan menemään munintapesiin tarvittaessa sinne nostelemalla.
Kanat tulevat tilalle 16 viikon ikäisinä. Muninta alkaa yleensä neljän viikon kuluttua ja jatkuu niin kauan kuin muninta on hyvää eli noin 12–14 kuukautta. Sen jälkeen kanat käytetään ihmisravinnoksi ja tilalle tulevat uudet kanat.
–Meillä on sopimus munien tuotannosta Satamunan kanssa, mutta pienet ja isot munat myymme tässä tilamyymälässä, kertoo Vesa Harjunmaa.

 

Puhdasta ruokaa myös eläimille 

Kaistin tilalla on siirrytty kokonaan luomutuotantoon. Päätös muutoksesta on syntynyt vähitellen. Tilan tuotantosuunta vaihtuu myös sianlihatuotannosta munatuotantoon.
–Mietimme tätä viisi vuotta. Se on iso henkinen päätös, johon pitää ottaa aikaa. Kaikki lähti siitä, kun en oikein tykkää tuosta kemiasta viljelyssä. Kun ruiskutin kasvinsuojeluaineita pelloille, tulin niistä pahoinvoivaksi, kertoo Vesa Harjunmaa.
–Olemme aina uusille asioille avoimia. Maailma muuttuu ja kuluttajat ovat aiempaa vaativimpia.
–Luomuviljelyssä ollaan enemmän luonnon armoilla kuin perinteisessä viljelyssä. Perinteisessä voidaan korjata virheitä kemialla, luomussa ei.

Vesa Harjunmaa toteaa, että viljelykierto pelloilla on hänellä jo viisi vuotta ennakkoon tiedossa: Pellot ovat kaksi vuotta nurmiviljelyssä, vuoden viljalla, vuoden härkäpavulla ja taas vuoden viljalla. Sen jälkeen kierto alkaa alusta.
–Kyllä luomuun siirtyminen on ollut vaivan arvoista, vaikka onkin teettänyt paljon työtä. Me voimme nyt tarjota niin eläimille kuin ihmisillekin puhtaampaa ravintoa.

Maataloudessa on eletty vaikeita aikoja jo useamman vuoden ajan.–Luomu tuo meille taloudellista turvaa. Apulannan ja kasvinsuojeluaineiden osuus meidän kokoisella tilalla oli kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Sato on tosin pienempi, mutta sadosta saatava hinta tuntuvasti parempi, lähes kolminkertainen perinteiseen tuotantoon nähden.–Jos joku viljelijä miettii luomuun siirtymistä, olen valmis kertomaan asioista. Mutta jos ei tykkää yhtään byrokratiasta ja paperitöistä, ei luomua kannata harkita, sanoo Vesa Harjunmaa.

 

Kaistin kanala

Rakennuksen lattia pinta-ala noin 700 neliötä
Talvipuutarha noin 400 neliötä
Ulkotarha 2,5 hehtaaria
Rakennuksen osuunnitellut ja toteuttanut Kaarirakenne Oy Vesa Harjunmaan alustavien suunnitelmien mukaan
Munapesät toimittanut Agrikumppanit Alastarolta
LVI-työt urakoinut Uotila Service Oy Vampulasta
Sähkötyöt on tehnyt Sähkötyö Mäki Oy Vampulasta

 

 

 

Lue muut Lauttakylä-lehden ja Suomen Paikallismedia Oy:n tuottaman Omasta maasta-liitteen jutut verkosta.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Raitin?

 

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.