Murtopaikalta itseohjautuen juopporatsiaan

10.05.2019 - 05:32 Mikko Perttunen
Poliisin työ on usein hyvin itseohjautuvaa. Kari Saari ja Matti Peltonen kertovat, ettei kumpikaan oikein tykkää odotella ja olla paikallaan, vaan kortta koitetaan kantaa kekoon koko vuoron ajan. Puhallutusratsia laitettiin pystyyn Lauttakylänkadulla.

Huittinen, 16. huhtikuuta 2019. Lähes autioituneen poliisiaseman kahvihuoneessa toimittaja vetää luotiliivejä päälleen.

–Vampulassa on tapahtunut aamuyöstä murto, lähdetään heti aluksi sinne, ylikonstaapeli Matti Peltonen informoi, ja leikkaa samalla paksuja siivuja kristallipitkosta.

Kuppi kahvia naamariin ja autoon. Maijan turbo on edellispäivänä hajonnut ja partio ahtautuu siksi henkilöautoon. Allekirjoittanut on istunut virka-auton takapenkillä vain kerran aiemmin, kun virhearviointi täydessä lastissa olleen pakettiauton kiihtyvyydestä johti siihen, että kuorma-auto tuuppasi kolmion takaa tulleen tulevan toimittajan autoineen pientareelle. Kerran on matkattu myös maijan perässä, mutta se taas on toinen tarina.

Etupenkin haalareihin pukeutuneilla herroilla palvelusvuosia on hieman enemmän, yhteensä 66 vuotta. Peltosen vieressä kuskin pallilla istuu rikosylikonstaapeli Kari Saari, joka tuli Huittisiin pari vuotta sitten vietettyään sitä ennen vajaat kymmenen vuotta Porissa huumepoliisissa.

–Se sektori oli aika kapea. Tässä ollaan tekemisissä niin roistojen kuin ihan tavallisten ihmistenkin kanssa, Saari sanoo. (..)

Partion toiminta-alue on laaja. Ajomatkaa kertyy vuoron aikana tyypillisesti noin 300 kilometriä. Huittinen, Kokemäki, Harjavalta ja Säkylä, tarvittaessa Euraa ja Punkalaidunta − poliisi pyrkii näkymään kylillä joka puolella aluetta. Auto on käytännössä liikkuva toimisto: Paperihommat yritetään kyllä tehdä asemalla, mutta kun tehtäviä tulee toistensa perään, ehtii pelkääjän paikalla istuva naputtella myös tien päällä.

Pahoinpitelyjä, häiriökäyttäytymistä, kotikäyntejä, rattijuoppoja. Tyypillistä tehtävää ei oikeastaan ole, mutta aamuinen käynti murtopaikalla on sentään aika harvinainen.

–Tämä työ on myös aika itseohjautuvaa. Kun on aikaa, haemme esimerkiksi etsintäkuulutettuja. Maanantaille kaatuu usein viikonlopusta monenmoista hommaa, muuten on aika sattumanvaraista, miten paljon ja millaisia töitä on.

 

 

 

Lue reportaasi loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.