Elokuvia ja muita elämyksiä heinäkuussa Huhtamossa

10.05.2017 - 06:07 Marja-Liisa Hakanen
Pekka Ollulan päässä on Huhtamo International Film Festivalin lippis.

Kun Pekka Ollula oli pikkupoika, hänen enonsa Jorma Mustonen tuli eräänä kesänä Huhtamoon käytyään Sodankylän elokuvafestivaaleilla. Eno oli elokuvaharrastaja ja avasi elokuvien maailman myös sisarenpojilleen. Hän veti olohuoneen verhot kiinni, viritti elokuvaprojektorin ja näytti elokuvan Aku, Mikki ja Hessu kummitustalossa.
–Olin aivan myyty, sanoo Ollula, joka tuolloin innostui elokuvista niin, että niistä tuli hänelle myös työ.

Nykyisin Helsingissä asuva Ollula on työskennellyt elokuva-alalla jo kymmenen vuotta. Ensi kesänä hänen kotikylänsä Huittisten Huhtamo saa oman elokuvatapahtuman. Tapahtumassa nähdään heinäkuussa neljän päivänä aikana monipuolinen kirjo elokuvia. Esityspaikkoina ovat Huhtamon kirkko ja Honkapirtti.
–Kirkossa nähdään muun muassa alkuperäinen kopio mykkäelokuvasta Jean d’ Arc. Siihen tulee livesäestys. Kuka on säestäjä, se olkoon vielä salaisuutena.

Ötökkäkokki” Topi Kairenius valmistaa ruokaa hyönteisistä

Festivaalia varten on koottu elokuvalistaa, josta valitaan tapahtumassa esitettäväksi noin 21 elokuvaa. Yleisökin saa toivoa ja ehdottaa, mitä haluaisi Huhtamossa heinäkuussa nähdä.
–Pitkien filmien lisäksi esitämme lyhytelokuvia. Skaala on siten hyvin laaja. Kaikki elokuvat pohjustetaan ennen esitystä ja niistä keskustellaan jälkeenpäin. Kannustan katsomaan myös sellaisia elokuvia, jotka eivät välttämättä kuulu omiin suosikkeihin. Nyt on hyvä tilaisuus vähän avartaa omia makutottumuksiaan.
Festivaalin ohjelmisto julkaistaan kesäkuussa, liput tulevat myyntiin juhannuksen tietämissä.

Vaikka elokuvat ovat pääosassa, yleisölle tarjotaan Huhtamossa paljon muutakin, muun muassa hyvää ruokaa ja erilaisia oheistapahtumia.
–Honkapirtti on festivaalikeskus, jonka pihalle tulee anniskelualue ja ruokapisteitä. Kun ollaan Huittisissa, festarivieraille tarjotaan muun muassa savustettua possua, mutta myös kasvisruokaa, jota valmistaa marokkolainen kokki.
Pekka Ollula haluaa houkutella muualta väkeä kokemaan Huhtamon ainutlaatuista tunnelmaa, mutta saada myös huittislaiset kohtaamaan muuan maailman tuulahduksia.
–Niitä tuo esimerkiksi ötökkäkokki” Topi Kairenius, joka valmistaa ruokaa hyönteisistä.
Luvassa on myös tanssihommia, Auvo Korven suunnittelemia luontopolkuja sekä viralliset festarijatkot, jotka pidetään jokaisena tapahtumailtana Huittisten keilahallilla.

Ollula iloitsee siitä, että tapahtumaidea on otettu paikkakunnalla hyvin vastaan. Talkooavuksi on jo ilmoittautunut sekä tuttuja että tuntemattomia.
–Moni on tarjonnut apuaan, mutta lisää talkoolaisia toki tarvitaan. Tässä on hyvä mahdollisuus päästä tekemään jotain erilaista ja hyödyntämään omia ideoitaan vaikkapa oheisohjelmissa.
–Tärkeintä on, että ihmiset ottavat tapahtuman omakseen ja lähtevät mukaan tavalla tai toisella, festivaalijohtaja tuumii.

Huhtamo Inernational Film Festival Huittisissa to–su 20.–23.7., festivaalikeskus Huhtamon Honkapirtillä

 

 

Pienessä suuren tapahtuman alku

Huhtamon kansainvälisen filmifestivaalin virallinen järjestäjä on Elävien kuvien -yhdistys, jonka hallituksen puheenjohtaja on Pekka Ollula, jäseninä ovat Timo Vuorensola, Henri Jylhä ja Anniina Leppänen.
–Jotta tapahtuma aikanaan kasvaisi ja olisi esimerkiksi Elokuvasäätiön näkökul-masta vakavasti otettava, toimintaa pitää tehdä yhdistyspohjalta. Yhdistykseen voi kuka tahansa liittyä kannattajajäseneksi ja päästä samalla osallistumaan ja vaikut-tamaan tapahtumaan, Pekka Ollula kertoo.
Hän visioi, että Huhtamo International Film Festivalista kasvaisi ajan mittaan yksi Suomen merkittävimmistä elokuvatapahtumista.
–Moni suurtapahtuma on alkanut tosi pienestä. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Sodankylän elokuvafestivaalit, Ruisrock tai Blockfest, joka on kasvanut tuhannen kävijän tapahtumasta Pohjoismaiden suurimmaksi urbaanin musiikin festivaaliksi.
Ollula on ollut useamman vuoden rakentamassa Blockfestia ja vastaa tällä hetkellä sen pääyhteistyökumppaneista. Hänellä on paljon muutakin kokemusta isoista projekteista, sillä hän oli esimerkiksi ensimmäisen Iron Sky -elokuvatuotannon some-päällikkö, tällä hetkellä hän on projektin markkinointipäällikkö.
–Jatko-osa Iron Sky The Coming Race julkaistaan helmikuussa 2018 ja sarjan kolmannen osan Iron Sky The Ark -kuvauksen aloitetaan jo tämän vuoden syksyllä Kiinassa.
Mutta ennen kuin Huhtamon filmifestivaali voi kasvaa valtakunnalliseksi tapahtumaksi, Pekka Ollula haaveilee sen levittämisestä asteittain Huhtamosta Lauttakylään.
–Huittinen on täydellinen festivaalikaupunki, täällä on paljon paikkoja, joita voi hyödyntää. Esimerkiksi Samkin tiloissa voisi järjestää vaikka elokuva-aiheisia kursseja. Eihän tämä ensimmäisenä vuonna välttämättä ole mikään Woodstock, mutta mahdollisuuksia on vaikka mihin, hehkuttaa Ollula.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.