Tulvavesi hipoo jo vahinkorajoja

10.02.2016 - 12:53 Satu Ojala
Punkalaitumenjoesta jäät ovat jo lähdössä kohti laveampia vesiä. Kuva: Mikko Eskola

Viime päivien reippaat sateet ovat sulatelleet lumet vedeksi ja jäiden ennustetaan lähtevän niin Loimijoesta kuin Punkalaitumenjoestakin lähiaikoina.
Maurialankoskessa vedenkorkeus on 55,30 metriä eli metrin verran ylempänä rajaa, jolloin vesi nousee alavimmille pelloille. Veden ennustetaan nousevan vielä huomisen aikana parikymmentä senttiä. Vahinkoraja on 55,90 metriä.

-Loimijoen virtaama on noussut sunnuntain alle 20 kuutiosta sekunnista tänään jo lähes 180 kuutioon sekunnissa.Tulvavirtaama saa liikkeelle vuodenvaihteen pakkaskauden aikana syntyneet jokien jääkannet, jolloin jäälautat aiheuttavat kasaantuessaan paikoin tulvavedenkorkeuksien nousua ja vahinkoriskiä. Jääkannet eivät ole kuitenkaan tänä talvena erityisen vahvoja pakkaskauden lyhyydestä johtuen, sanoo johtava vesitalousasiantuntuja Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

-Loimijoella virtaaman ennustetaan nousevan keskiviikon-torstain aikana 200 kuution paikkeille sekunnissa ja jäänlähtö myös Loimijoessa ja Punkalaitumenjoessa on todennäköistä. Keväällä 2013 Loimijoella jäänlähtö yhdistettynä 300 kuution virtaamaan sekunnissa aiheutti tulvavahinkoja Huittisissa, mutta nyt jäät eivät ole yhtä vahvoja ja virtaama jää pienemmäksi. Loimijoen varrella tulvavesi leviää lähipäivinä alavimmille peltoalueille.

Kokemäenjoen alajuoksulla Porissa virtaaman ennustetaan nousevan 600 m3/s:n paikkeille, mikä todennäköisesti aiheuttaa myös Kokemäenjoen jäiden lähdön.

-Säännöstellyissä vesistöissä on säännöstelypatojen juoksutuksia lisättävä, sanoo Juha-Pekka Triipponen.

Tämän viikon vesisateet heikentävät jääkansia myös merellä ja järvillä, joten jäillä liikkuminen alkaa olla hengenvaarallista. Vedenkorkeuden vaihtelut aiheuttavat virtauksia ja heikentävät jääkantta erityisen voimakkaasti salmialueilla ja rantojen läheisyydessä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.