Kaupungille aloite puukoulun puolesta

10.01.2018 - 05:27 Marja-Liisa Hakanen
Olli Mäki (vas.) ja Kalle Räikkä luovuttivat esityksen puukoulun puolesta Ulla Ojalalle ja Eija Mattilalle.

MTK Huittinen ja Metsänhoitoyhdistys Satakunta ovat jättäneet Huittisten kaupungille esityksen puun käytöstä uuden Lauttakylän koulun rakentamisessa. Esityksen ottivat vastaan tekninen johtaja Ulla Ojala ja sivistysjohtaja Eija Mattila.

–Puu on kotimainen rakennusmateriaali, joka soveltuu erinomaisesti suomalaiseen maisemaan ja rakentamiseen. Puun vahvuudet on taas löydetty ja sitä käytetään enemmän myös julkisissa rakennuksissa. Hyvänä esimerkkinä on Pudasjärvelle rakennettu noin 700 +oppilaan hirsikoulu. Suomessa on myös rakenteilla useita puisia kerrostaloja, totesi toiminnanjohtaja Olli Mäki Metsänhoitoyhdistys Satakunnasta.

–Suomessa ei oikein ole sisäistetty, että puusta voidaan tehdä suuriakin rakennuksia, mutta nyt puurakentaminen on pohdinnassa monessa kunnassa. Ehkä meilläkin voitaisiin miettiä, että puusta on todella mahdollisuus tehdä monenlaista, MTK Huittisen puheenjohtaja Kalle Räikkä lisäsi.
Hän korosti myös puurakennusten viihtyisyyttä ja hyvää sisäilmaa.

Esityksessä todetaan, että Huittisten kaupungilla olisi erinomainen tilaisuus olla puurakentamisen suunnannäyttäjä Satakunnassa ja samalla nostaa imagoaan ja parantaa tunnettuuttaan.

Metsänhoitoyhdistys ja MTK Huittinen perustelevat esitystään myös sillä, että puu on uusiutuva luonnonvara. Suomen metsät kasvavat huomattavasti enemmän kuin niitä hyödynnetään.
–Puun käyttöä voitaisiin lisätä merkittävästi. Kasvaakseen hyvin metsä vaatii hoitoa. Hakkuut ja hoitotyöt työllistävät Huittisissakin kymmeniä henkilöitä ja puun myynnistä kertyy myös verotuloja kaupungille, Mäki muistutti.

Puu on Mäen ja Räikän mukaan myös hyvin ekologinen materiaali. Sen käyttäminen rakentamisessa hillitsee ilmastonmuutosta.
–Puu hyödyntää kasvaessaan ilman hiilidioksidia, joka varastoituu puuhun. Puuta voitaisiinkin käyttää rakentamisessa huomattavasti enemmän ilman, että ekologiset rajat tulisivat vastaan.

Sivistysjohtaja Eija Mattila totesi, että esityksen tekijät ovat liikkeellä hyvään aikaan, koska ympäristönäkökulma ja sisäilma-asiat ovat nyt hyvin ajankohtaisia.
–Nostitte puurakentamisesta myös esiin asioita, joita en aikaisemmin tiennyt.

Ulla Ojalan mukaan asiat etenevät niin, että parhaillaan mietitään koulun paikkaa ja sen jälkeen ryhdytään laatimaan hankesuunnitellun kriteereitä.
Koulurakennuksen pitää sopia ympäristöönsä, mikä paikka sille sitten valitaankaan.

–Onko teillä käsitystä puurakentamisen kustannuksista, hän kysyi aloitteen tekijöiltä.
–Sitä tietoa meillä ei ole, mutta päätöksenteossa pitäisi ottaa huomioon myös se, mitä rakennuksen ylläpito tulee maksamaan.
Ulla Ojala vastasi, että tärkeää on rakennuksen terveellisyys ja turvallisuus koko sen elinkaaren ajan.

–Viemme asian tiedoksi päättäjille. Valtuusto päättää koulun paikasta 29.1. Sen jälkeen lähdetään suunnittelemaan asiaa eteenpäin, Ojala ja Mattila totesivat.

 

 

 

Lue 10.1.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.