Tuleva sää ratkaisee

09.08.2017 - 06:30 Antti Salminen
Tyyntä myrskyn jälkeen. Johanna Laurilan mukaan Keikyän Pehulassa Karvon tilalla vehnän kasvustot näyttävät hyviltä viikonlopun rankkasateista huolimatta. Tuhot olisivat pahemmat, jos oltaisiin normaalissa aikataulussa ja kasvustotpainaisivat enemmän.

Kulunut kesä on ollut tavanomaista selvästi viileämpi. Ilmatieteen laitoksen mu-kaan heinäkuussa maan etelä- ja keskiosissa oli viimeksi yhtä kylmää vuonna 1996.
Keikyässä Karvon tilalla vehnän, ohran, kauran ja rypsin kasvustot näyttävät kohtalaisen hyviltä koleista keleistä huolimatta.
–Kylmä on pitänyt ainakin tuholaiset kurissa. Lohko- ja paikkakohtaiset vaihtelut voivat olla tänä vuonna suuria. Peltojen vesitalouden ja salaojitusten toimiminen on hyvin tärkeää, sillä etenkin kesäkuussa ja viime viikonloppuna vettä tuli run-saasti, emäntä ja viljelijä Johanna Laurila arvioi.
Karvon tila sijaitsee keskellä Pehulaa, jossa kaduilla tulvi voimakkaasti sunnuntai-iltana.
–Peltoja lakoontui paikoittain hieman meillä ja lähiympäristössä, mutta tuhot eivät ole niin valtavia, sillä viljan tähkä on vielä sen verran kevyttä, Laurila sum-maa.
Useita peltoja muualla Keikyässä ja Huittisten Suontaustanmaassa peittyi lammikoista viikonlopun sateissa.

´Puintikauden aloitus venynee pääosin elokuun loppupuolelle, ehkä syyskuun alkuun,

Terminen kasvukausi alkoi tänä vuonna Huittisten seudulla ja Satakunnassa tavallista myöhemmin, vasta huhti-toukokuun taitteessa.
–Kylvämään päästiin Huittisten seudulla noin 1–2 viikkoa tavallista myöhemmin. Myöhäisten kylvöjen ja viileiden säiden takia pelloilla ollaan yleisesti parisen viikkoa myöhässä normaalista, Huittisten kaupungin maaseutupäällikkö Ari Kal-lionpää kertoo.
Hyvinä vuosina puimaan päästään jopa jo näihin aikoihin, mutta tänä vuonna puintikauden aloitus venynee pääosin elokuun loppupuolelle, ehkä syyskuun alkuun.
–Jos kesällä olisi ollut aurinkoisempaa ja lämpimämpää keliä, aikataulua olisi voitu kiriä kiinni, eikä sadonkorjuun aloitus venyisi näin paljoa, Kallionpää jatkaa.
Kylmistä ilmoista huolimatta mennyt kesä ei ole ollut kokonaisuudessaan tavanomaista sateisempi. Kesäkuussa satoi Ilmatieteen laitoksen Sallilan havaintoasemalla normaalia enemmän, toukokuussa ja heinäkuussa vähemmän.
–Sadetta on tullut Huittisissa sopivasti viljelyn kannalta, kesäkuussa paikoin liikaa. Keväällä ja alkukesästä ohralohkoilla oli paikoin laikukkuutta. Kallionpää sanoo.

Sateet ovat olleet tänä vuosina hyvin paikallisia, mutta Huittisissa ja Kokemäenjokilaaksossa olosuhteet ovat olleet ProAgria Länsi-Suomen palvelupäällikön Pasi Nummelan mukaan pääosin hyvät.
–Karkea arvioni on, että Alastaron, Koski TL:n, Someron ja Urjalan suunnalla on satanut alkukasvikaudesta paikoin liikaa. Heinäkuun kuivuudesta on kantautunut viestiä Porin rannikolta, Nummela vertaa.

Marjasadot ovat niin ikään myöhässä.
–Esimerkiksi mansikan satokausi on venynyt. Mansikka on voinut olla tänä vuonna hintavampaa, sillä kylmien kelien takia marjaa on tullut tipoittain eikä sato ole kypsynyt kerralla käsiin, Nummela toteaa.
Säilörehua eli nurmea nautakarjan ravinnoksi on kerätty jo toista kierrosta ja kuivaheinän korjuu on ajoittunut heinäkuulle. Nurmisadon merkittävistä poik-keamista Kallionpää ei ole kuullut, mutta mennyt vuosi on ollut yleisesti haasta-va tälläkin saralla.

Viljasadon onnistuminen on kiinni loppukesän säistä.
–Aurinkoa ja lämmintä kesäsäätä kaivattaisiin nyt. Viime viikonlopun sateista huolimatta edelleen voidaan saada suhteellisen normaali sato, mutta kaikki riip-puu tulevista säistä, Johanna Laurila Karvon tilalta kiteyttää.
Pidempi pouta puintiaikaan olisi myös paikallaan.
–Puintien venyminen syksymmälle lisää riskejä, mutta toisaalta edellisinä vuosi-na syksyt ovat olleet kauniita. Ehkä nytkin käy näin, Nummela toivoo.

Sadelukuja

Tammi-heinäkuussa Ilmatieteen laitoksen Vampulan Sallilan havaintoasemalla on satanut 278 millimetriä.
Sademäärät: tammikuu 14, helmikuu 32, maaliskuu 39, huhtikuu 37, toukokuu 19, kesäkuu 105 ja heinäkuu 34 milliä
Touko- ja heinäkuussa sademäärä noin puolet 2000-luvun keskiarvosta.
Kesäkuussa satoi noin 30 milliä 2000-luvun keskiarvoa enemmän
Sadepäiviä toukokuussa 5, kesäkuussa 13 ja heinäkuussa 9; elokuussa tähän
mennessä 5
Lähde: suja.kapsi.fi
 

 

Hukkakaura pitää hävittää

Huittisten seudun maataloustoimistoon on alkanut viime viikkoina tulla ilmoituksia viljelyksillä esiintyvistä hukkakauroista.
–Viljelijöiden on nyt hyvä aika puintikautta odotellessa tarkastaa peltonsa. Jos hukkakauraa tulee vastaan, se pitää kitkeä tai hävittää muuten, Huittisten maaseutupäällikkö Ari Kallionpää muistuttaa.
Uusista hukkakaura-alueista on lain mukaan ilmoitettava kunnan maaseutuviranomaiselle.
–Ilmoitukset ja ilmiannot hukkakaurasta johtavat lähes aina paikan päällä tehtävään tarkastukseen sekä torjuntaohjeen tai -suunnitelman laatimiseen.
Torjunnan laiminlyönti voi johtaa tukien alentamiseen ja tarvittaessa torjunnan teettämiseen alueen haltijan kustannuksella.

 

 

Lue 9.8. Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.