Vanhalla autolla vanhoilla paikoilla

09.06.2017 - 06:08 Mikko Perttunen
Huittisten museolla. (Kuva: Niina Lampimäki-Halinummi)

 

–Olen nyt pari vuotta ollut enemmän kiinnostunut valokuvauksesta. Juha antoi palautetta, että kaikkea muuta kyllä kuvataan paitsi Volvoa, Nina Lampimäki-Halinummi nauraa.
Siitä se ajatus sitten lähti. Nina on nyt ikuistanut miehensä Juha Halinummen vuoden 1968 Volvo Amazonin monissa huittislaisille tutuissa paikoissa. Ja projekti jatkuu edelleen. Nyt Nina on hankkinut järjestelmäkameran, jonka käyttö tosin vaatii vielä hieman harjoittelua.

Nina ja Juha eivät ole varsinaisesti huittislaisia, vaikka täällä suuren osan vuodesta viettävätkin. Turussa asuvalla ja työskentelevällä pariskunnalla on Raijalassa 80-luvulla hankittu mökki, jonka kodikkaassa pihapiirissä olevia rakennuksia ovat aikanaan asuttaneet isojen talojen rengit.
Juha työskentelee tällä hetkellä kaivoskoneita valmistavalla Sandvikilla, mutta on aikanaan tehnyt autojen kanssa leipänsä.
Mökin hankinnankin mahdollisti onnistunut autoprojekti. Vaikka hän ei enää päivätöikseen autoja rukkaakaan, ei kiinnostus kulkupelejä kohtaan ole sentään täysin hävinnyt. Nykypäivänä säästää sievoisen summan, kun pystyy itse korjaamaan ja huoltamaan autonsa.

Suuren osan vuotta Nina ja Juha käyvät töissä Turussa Huittisista, mutta eivät sentään Amazonilla. Sillä ajellaan huvikseen.
Tänä vuonna Amazonia ulkoilutettiin ensimmäisen kerran vappuparaatissa Vammalassa.

Huittisissa on tosi kauniit näkymät. - Nina Lampimäki-Halinummi - 

Pariskunta käy myös Amazon-treffeissä, epävirallisissa kokoontumisajoissa, jotka viime vuonna järjestettiin Lahdessa ja tämän vuoden syyskuussa Turun Varvintorilla. Tämän vuoden treffien järjestelyissä Nina on näytellyt suurta roolia.
–Tosi miesvaltaisia nämä Volvo-piirit ovat olleet, mutta kyllä siellä on ihan perheitäkin alkanut näkyä. Pitkiä ystävyyssuhteita on sitä kautta syntynyt, Nina kertoo.

Juha on ollut Amazon-mies lähes ajokortin saamisesta lähtien. Ensimmäisensä hän hankki jo vuonna 1984, ja sen jälkeen ruotsalaisia klassikoita on ollut kaikkiaan kuusitoista. Tällä hetkellä tallista löytyy varsinaisen edustusauton lisäksi yksi toinen Amazon.
–Jotenkin silloin 80-luvulla ihailin jo sitä autoa. Itse aloitin autoilun vanhan Anglian kanssa, ja olihan siinä aika iso ero, niin kuin polku- ja moottoripyörällä. Eihän sitä tietenkään nykyautoihin voi verrata, mutta silloin aikanaan se on ollut varmasti edistyksellinen, Juha pohtii.
Auton ylläpito ei ole kohtuuttoman kallista, sillä Amazon on Juhan mukaan suhteellisen helppohuoltoinen, eikä hajoakaan herkästi. Varaosia on aina löytynyt helposti, ja netin myötä se puoli on entisestään helpottunut.

Vanhoja autoja arvostetaan Juhan mielestä nykyään aivan eri tavalla kuin aiemmin. Hän kertoo, että auto kerää katseita, ja ihmiset moikkaavat herkästi liikenteessä.
–Kun tuolla liikkuu, niin moni tuppisuu suomalainenkin tulee kertomaan, kuinka hänen lapsuudessaan oli sellainen ja sellainen Amazon, kyllä niitä on aika paljon ollut liikenteessä, Nina sanoo.
Nina ja Juha matkustelevat paljon myös ulkomailla, ja siellä Ninan tulee niin ikään kuvattua – jopa hieman liikaa. Ulkoiset kovalevyt täyttyvät valokuvista. Hän on haaveillut kuvaamisesta myös ammattina, mutta perinnöllinen värisokeus aiheuttaa siihen tiettyjä haasteita.

Amazonin kuvaaminen huittislaisilla taustoilla on ollut myös hyvä tekosyy tutustua edelleen paikkakuntaan, jossa pariskunta on viettänyt vapaa-aikansa jo vuosikaudet.
–Huittisissa on ainakin turkulaisesta näkökulmasta katsottuna tosi kauniit näkymät. Paikkakunnan sijainti on myös älyttömän hyvä. Turkuun, Tampereelle ja Poriin on kaikkiin melko lyhyt matka, Nina muistuttaa.

 

 

Lue Lauttakylä-lehden kesälehti.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.