Seminaarin Ryti oli verkostoituja

09.04.2016 - 15:45 Minna Karru
Huittisissa pidetyn Risto Ryti -seminaarin neljän esitelmän välissä käytiin kahvipaussilla.

Risto Ryti-seminaarissa Huittisissa oli tänään lauantaina otsikkona eliitin verkostot ja Risto Rytin nopea nousu talouden huipulle.

Professori Sakari Heikkinen nosti nuoren Rytin 1910-luvun verkostoista Alfred Kordelinin lisäksi esille liikemiehet K.E. Kontron ja Juho Kuosmasen. He toimivat muun muassa Suomen Valtamerentakainen Kauppa Oy:ssä, jonka hallintoneuvoston puheenjohtajana toimi J.K. Paasikivi. Ryti ehti olla yhtiön palveluksessa parisen vuotta, ennen kuin siirtyi politiikkaan.
Dosentti Seppo Tiihonen pohti talousjuristin tietä valtiollisiin asemiin. Rytin nopean uran keskeisenä selityksenä on Tiihosen mukaan se, että Ryti oli sekä poikkeuksellisen taitava juristi että myös isojen kuvioiden hahmottaja. Merkittävää Rytin menestykselle oli myös hänen kykynsä hahmottaa sosiaalisia suhteita.  Hän ymmärsi myös sosiaalisten suhteiden liiketoiminnalliset ulottuvuudet.

Erikoistutkija Antti Kuusterän aihe seminaarissa oli Rytin nopea nousu keskuspankkien ytimeen. 851 päivää valtiovarainministerinä antoivat hyvän pohjan uralle keskuspankissa. Professori Kari Teräs puhui liikemiehen suku- ja suhdeverkostoista sekö yleisellä tasolla että pureutuen Heikki Huhtamäen verkostoihin.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.