Pikkuisia taas tänään koulutiellä – suojatie ei aina ole nimensä veroinen

08.08.2019 - 09:02 Mikko Perttunen
Verneri Sarjomaa ja Risto-Matti Hoikka Lauttakylän Lujasta opastivat koululaisia suojatien käytössä torstaiaamuna.

Huittislaiset koululaiset aloittivat lukukautensa tänään. Tämä tarkoittaa sitä, että liikenteessä on myös kymmeniä ekaluokkalaisia, jotka kulkevat koulutietään ensimmäisen kerran.

Lauttakylän Lujan ja LP Vampula Huittisen väkeä jalkautui Huittisissa turvaamaan koulutietä osana LähiTapiolan kampanjaa. Koululaisia neuvottiin suojatien käytössä, muun muassa taluttamaan pyörä suojatien yli. Katskekontaktin tärkeydestä kuljettajaan muistutettiin myös.

Suojatietä sanotaan jalankulkijan parhaaksi turvaksi, mutta kovin turvalliseksi sitä ei aina koeta.
Liikenneturvan kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista näkee joutuneensa suojatiellä sel-keään vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen. Noin 20 prosenttia kertoo pelkäävänsä jotain suojatietä usein käyttämillään reiteillä. Yli puolet jalankulkijoista on ainakin osin sitä mieltä, etteivät autoilijat huomioi jalankulkijoita hyvin sellaisilla suojateilla, joilla ei ole liikennevaloja.

Toisaalta kyselyyn vastanneet kertovat antavansa herkästi tilaa jalankulkijoille suojatiellä ollessaan itse ratissa. Joka viides kuitenkin kertoo, että tilan antaminen jokaiselle suojatien ylittäjälle tekisi ajamisesta hidasta ja ärsyttävää.

Vaikka autot lienevät turvallisempia kuin koskaan aiemmin, ja liikennekuolemien määrä on pudonnut melko tasaiseen tahtiin viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan, kokee 42 prosenttia vastaajista silti liikenteen turvattomammaksi kuin kymmenen vuotta sitten.

Liikenneturvan toimeksiannosta toteutettuun kyselyyn vastasi touko-kesäkuun vaihteessa 1082 henkilöä, joista autoilevia oli 78 prosenttia.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.