Hirvilupiin 20 prosentin lisäys, jahtiin jo syyskuun alussa

08.07.2017 - 11:08 Satu Ojala

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle pyyntilupia 2 376 hirvelle, 6 716 valkohäntäpeuralle ja 19 kuusipeuralle. Yhdellä pyyntiluvalla voidaan kaataa yksi aikuinen hirvieläin tai kaksi vasaa.
Luonnonvarakeskuksen keväällä julkaiseman kanta-arvion mukaan riistakeskuksen Satakunnan toimialueella talvehti tänä vuonna noin 4 100 hirveä.  Arvion mukaan hirvikanta on tihein Satakunnan rannikkoseudulla, mutta kasvussa myös sisämaassa. Lupamäärän nostolla kannan kasvu pyritään leikkaamaan ja tiheimmillä alueilla hirvikantaa karsimaan kohti Satakunnan alueellisen riistaneuvoston asettamia hirvitiheystavoitteita.
Valkohäntäpeuran pyyntilupien määrä kuten myös saalismäärä on kasvanut Satakunnan toimialueella jo useiden vuosien ajan. Taustalla on muun muassa leutojen talvien ansiosta selvästi vahvistunut peurakanta.  Tiheimmät peurakannat tavataan alueen peltovaltaisissa eteläosissa, mutta kanta on vahvistumassa myös alueen muissa osissa.  Tulevalle kaudelle pyyntilupamäärää nostettiin noin 25 prosentilla viime kauteen nähden.

Metsästysasetuksen muutoksen myötä hirvieläinten vahtimalla tapahtuva metsästys on tulevana syksynä mahdollista aloittaa jo syyskuun alusta. Muutoksen tavoitteena on helpottaa hirvieläinkantojen säätelyä ja vahinkojen ennaltaehkäisyä. Riistakeskus suositteleekin, että kolarimäärien vähentämiseksi valkohäntäpeurojen metsästys aloitettaisiin varsinkin tiheän kannan alueilla täysimittaisesti heti kauden alussa syyskuussa.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.