Ei kuitenkaan ihan tavallinen

08.06.2017 - 06:01 Mikko Perttunen

Millainen on tyypillinen suomalainen Huittisissa? Riina (145. yleisin) Kokko (122.) on yksi vaihtoehto monista.

 

Suomalaiset mieltävät itsensä ahkeriksi, sisukkaiksi ja työtä arvostaviksi. EVA:n parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan kunnioitamme perinteisiä arvoja, ja meillä on oman käsityksemme mukaan voimakas kansallistunne.
Ulkopuoliselle suomalaiset taas saattavat näyttäytyä jöröinä jurottajina, jotka saunovat kahdessasadassa asteessa, syöksyvät sitten avantoon tai lumihankeen, kumoavat pullon Jallua ja ryhtyvät puukkohippasille.
Tätä kuvaa sitten päivittelemme, vaikka samaan aikaan hykertelemme mielissämme: Kuinka ainutlaatuisia olemmekaan!

Edellisten lisäksi huittislaisia kuulemma vaivaa vielä hulluus.
Millainen oikeastaan on leimallinen suomalainen Huittisissa? Ja onko sellaista edes?

Riina Kokko ei ehkä ole täydellinen keskiarvo, mutta suomalainen ja huittislainen hän on isoilla kirjaimilla ja paljasjalkaisesti.
–Suomalaisuus merkitsee mulle esimerkiksi hyvinvointia, kulttuuria ja historiaa sekä turvallisuutta ja puhdasta luontoa. En mä voisi kuvitella asuvani missään muualla. Huittinen merkitsee ehkä juuri sitä tuttuutta ja turvallisuutta. Täällä on kaikkea mitä tarvitsen, mutta kuitenkin pienet ympyrät.

Suomalaisten näkemys suomalaisuudesta on hyvin työkeskeinen ikäluokasta riippumatta. Työ koetaan tärkeäksi osaksi suomalaisuutta.
Perusasteen jälkeisen koulutuksen tutkinnoista suomalaisilla naisilla yleisin on keskiasteen palvelualan koulutus. Hyvänä kakkosena tulee terveys- ja sosiaaliala.
Kokko on käynyt kauppiksen ja sen jatkoksi tradenomikoulutuksen, mikä sopiikin huittislaiseen profiiliin. Paikallisten naisten yleisin koulutus löytyy juuri kaupalliselta alalta.
Koulutuksestaan huolimatta Kokko työskentelee Saarioisella tuotannon tehtävissä. Tässäkään asiassa hän ei ole yksin, sillä Saarioinen on Huittisten suurin yksittäinen yksityinen työnantaja.

Huittinen merkitsee ehkä juuri sitä tuttuutta ja turvallisuutta. Täällä on kaikkea mitä tarvitsen, mutta kuitenkin pienet ympyrät.

–Siellähän oli puoli Huittista aikanaan töissä. Mä en saanut kauppiksen jälkeen syksynä jatko-opiskelupaikkaa, ja ajattelin olla ensin pari vuotta, mutta nyt olen ollut jo parikymmentä.
Kun Kokko jäi ensimmäisen kerran äitiyslomalle, alkoivat tradenomiopinnot.
–Jo kolmaskin lapsi oli syntynyt, ennen kuin valmistuin, hän nauraa.
Vaikka Kokko onkin kiitollinen nykyiselle työnantajalleen, on mielessä alkanut pyöriä oman alan töiden hankkiminen, nyt kun lapsetkin on tehty.

Suomalainen lukee keskimäärin 51 minuuttia vuorokaudessa. Kokon lukeminen painottuu romaaneihin, joissa häntä kiinnostavia teemoja ovat 1900-luvun sodat ja niiden ympärille punoutuvat tarinat.Lukeminen ja historia ovat kiinnostaneet häntä aina, ja se on jossain määrin periytynyt myös tyttärelle. Postiluukusta kolahtaa Lauttakylä-lehti ja Unelmien Talo & Koti.
–Sitten on tämä KonMari, joka kolahti ihan täysillä minuun! Varmaan olen juuri siinä iässä ja kohderyhmässä, Kokko nauraa.
Telkkarista katsotaan kotimaisia sarjoja, mutta elokuvia Kokko kuluttaa lähinnä elokuvateattereissa. Niissä häntä miellyttävät monen muun suomalaisen tapaan historialliset kirjafilmatisoinnit, kuten Antti Jokisen ohjaukset Kätilö ja Puhdistus. Mankasta soi suomalainen pop ja rock.
–Kirjat, musiikki ja sen sellainen on vähän joko tai. Joko en voi sietää tai sitten rakastan, Kokko paljastaa.
Aika kuluu myös koirien parissa. Vaikka Kokko ei ole varsinainen kasvattaja, on hänellä kennelnimi, ja maailmalle on lähtenyt kaksi pentuetta mopseja. Sen voikin sanoa olevan huittislainen rotu, sillä vaikka mopsi on koko maan listalla vasta 43. suosituin, on se Huittisissa sijalla kuusi.

Mistä huittislainen äiti sitten haaveilee:
–Että lapset pääsisi opiskelemaan ja sellaiseen työpaikkaan, mihin haluavat.
Kuinkas muuten.

Huom! Artikkeli ei ole vakavahenkinen tutkimus. Osa luvuista on pyöristetty, tai ne perustuvat arvioihin.
Lähteinä olivat muun muassa Tilastokeskus, Trafi, Väestörekisterikeskus, K-Supermarket Lautturi, Liikenneasema Härkäpakari, Satamittari, EVA, Kennelliitto

 

 

Lue Lauttakylä-lehti verkossa.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.