Kolmos- ja nelosluokkalaisille media on arkipäivää

08.02.2018 - 05:07 Senni Valiola

Huittislaisen Suttilan koulun kolmas- ja neljäsluokkalaiset aloittivat maanantaina valtakunnallisen Mediataitoviikon ottamalla käyttöön Microsoft Office 365 -paketin. Se sujui näppärästi ja eikä aikaakaan, kun oppilaat olivat jakaneet kirjoittamansa pienet tarinat luokkakavereiden sähköposteihin.
–Mediataitoviikolla aiomme tutkia muun muassa mitkä ovat luotettavia lähteitä tiedon etsinnässä. Viime viikolla vietettiin Sanomalehtiviikkoa. Kävimme läpi paljon sanomalehtiuutisia ja etsimme sanomalehdistä muun muassa sanaluokkia, Suttilan koulun johtaja Pilvi-Sisko Godin kertoi.

Mediaan liittyviä asioita käsitellään koulussa oikeastaan päivittäin.
–Käytämme paljon Pedanet-sivustoa, Offise 365 -paketin ohjelmia, ipadeja ja läppäreitä. Oppilaat kirjoittavat julkiseen Pedanetiin tarinoita ja jakavat ottamiaan kuvia, vaikkapa kuvaamataidon töistään. Sieltä huoltajienkin on helppo katsoa, mitä lapset ovat tehneet.

Oppilaat tekevät myös töitä, jotka eivät ole julkisia ja ne Suttilan koulussa tallennetaan yksityiselle kanavalle. Sinne laitetaan esimerkiksi äidinkielen aineet.
–Pedanetin kautta olemme harjoitelleet avoimuutta – mitä netissä voi jakaa ja kirjoittaa, Godin sanoi.

Opettajan kysyessä, mikä on heidän mottonsa nettikirjoittelussa, lähes kaikki oppilaat viittasivat.
–Kirjoita sellaisia asioita, että saman voisit kertoa myös isovanhemmillesi, se on hyvä motto, kuului vastaus pulpettien takaa.

Ystävykset Rafael Mäkelä, Tapio Syrjälä, Juho Kiuru, Jimi Färm ja Alex Färm seuraavat erilaisia medioita ja lukevat uutisia päivittäin.
–Seuraamme televisiota ja joskus kuuntelemme radiota. Käytämme paljon myös nettiä, koska käytämme Whatsappia. Lehtiä tulee luettua paperisena ja koneelta. Lauttakylä-lehden digilehti on myös meille tuttu.

Eniten poikia kiinnostavat tapahtuma- ja eläinuutiset. Osa on kiinnostunut jonkin verran myös politiikasta.

Jutun sisällön lisäksi myös kuvilla on merkitystä.
–Urheilukuvat ovat sellaisia, jotka saavat usein lukemaan tekstin. Yksikin kuva riittää, mutta hauskempaa on, jos kuvia on monta, Rafael tuumi.

Pojat eivät hirveästi keskustele keskenään lukemistaan uutisista. Viimeksi pojat he keskusteliva yhdessä presidentinvaaleista.

Ella Laukkanen, Lotta Juppala ja Aino Nieminen seuraavat voimistelu- ja urheilu-uutisia, mutta esimerkiksi autouutiset eivät kiinnosta. Jos on hieno kuva, uutinen tulee yleensä luettua.
Tytöt lukevat uutiset mieluummin paperilehdestä kuin näytöltä, koska se on helpompaa.

–Televisiota tulee seurattua aika lailla päivittäin ja radiota kuuntelen autossa. Netistä en lue lainkaan uutisia. Urheilu-uutiset tulee yleensä luettua, Petteri Suontausta kertoi
–Kuvilla on merkitystä. Jos on tylsä kuva, ei uutistakaan yleensä jaksa lukea.

 

 

Lue 7.2.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.