Viisi astetta keskimääräistä lämpimämpi heinäkuu

20.07.2010 - 07:41 Minna Karru

Helteinen heinäkuu on ollut tähän mennessä poikkeuksellisen lämmin. Keskilämpötila on tähän mennessä vaihdellut 21 ja 23 asteen välillä. Se on viitisen astetta korkeampi kuin heinäkuun keskilämpötila keskimäärin.
Suunnilleen yhtä lämmin heinäkuun alkupuolisko on koettu maan etelä- ja keskiosassa aiemmin vuosina 1972, 1973 ja 1988. Myös vuonna 2006 koettiin lämmin heinäkuun alku.
Poikkeuksellista tämän kuun säässä on ollut myös hellepäivien lukumäärä. Erityisesti sellaisten päivien lukumäärä, jolloin lämpötila on kohonnut 30 asteen yläpuolelle, on ollut poikkeuksellisen suuri. Ilmatieteen laitoksen mukaan tässä kuussa on ollut tähän mennessä joka päivä ainakin yhdellä havaintoasemalla hellettä.
Tähän asti kesän korkein lämpötila, 34,2 astetta, mitattiin Hämeenlinnan Lammin Evolla 13.7.
Maasalamia on heinäkuussa tähän asti paikannettu hieman tavanomaista enemmän. Eniten salamoi 14. heinäkuuta, jolloin maasalamoita paikannettiin lähes 10 000. Kyseisenä päivänä ukkosia esiintyi laajalti maan länsi- ja pohjoisosissa.
Sää jatkuu lähipäivinä epävakaisena, aluksi sateet ovat lähinnä paikallisia kuuroja. Etelässä helteet jatkuvat ja päivän ylimmät lämpötilat ovat 20 ja 27 välillä. Yölämpötilat ovat enimmäkseen 10...20 astetta.
 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.