Kristallipallo on vielä himmeä

07.06.2017 - 06:06 Satu Ojala

Huittisten 35-vuotias kaupungintalo on selvinnyt tähän asti vain pienillä remon-teilla. Talo kätkee suojiinsa 70–80 toimistohuonetta, kokoustiloja joka kerroksessa ja ison aulatilan. 4,5-kerroksisessa maamerkissä on lattiapinta-alaa 6 290 neliötä. Talossa tekee töitä 77 henkilöä.
–Meillä on tilaa reilusti työntekijää kohden, noin 35 neliötä. Esimerkiksi valtiolla tavoitteena on 15 neliötä työntekijää kohden. Näihin neliömääriin lasketaan m-kaan myös käytävä- ja kokoustilat, sanoo kaupungin rakennuspäällikkö Ari Jyrä-koski.
Remontille on nyt tarvetta. Akuuteimpia ongelmakohtia on jo useampia.
–Kellarikerroksessa on merkkejä kosteusvaurioista ja siitä, että sadevesiviemä-röinti, salaojat ja seinien vedeneristys kaipaavat uusimista. Rakennuksen kivijalan ympäristö pitää kaivaa auki. Julkisivun pellityksessä, sokkelissa ja tiiliverho-uksessa on vaurioita, puuikkunat pitää vaihtaa ja ikkunaympäristöjen rakenteet pitää tiivistää. Pääsisäänkäynnin ikkunat ovat harmaantuneet ja ne pitää uusia. Kellarin edustustilan pesuhuone pitää peruskorjata, samoin yläkerrassa oleva asunto, ruokalan keittiö, lämmönvaihdin pitää uusia, vesijohdot, viemäri, ilmanvaihtokoneita, vanhentunutta sähkötekniikkaa ja valaisimia sekä asentaa vara-voimakone.

Tekniikan uusiminen on selvää, mutta entä työtilat, joita tulevaisuudessa kaupungintalolla tarvitaan?
–Sitä ei pysty vielä kukaan sanomaan varmasti. Kristallipallo on sen osalta vielä todella himmeä.
Himmeyttä lisäävät etenkin tulevat maakunta- ja sote-uudistukset.
–Emme tiedä, viekö sote-uudistus meiltä tilojen käyttäjiä vai tuoko se niitä lisää.
Tarveselvityksessä on pohdittu lisäksi avokonttorimallin tarvetta. Se näyttää kyllä epätodennäköiseltä vaihtoehdolta. Osaan töistä on saatava keskittyä rauhassa, eikä kaikkia keskusteluja asiakkaiden kanssa voida käydä avotiloissa.

Kun maakuntahallinto on aloittanut toimintansa vuoden kuluttua, sillä on kolme vuotta aikaa päättää, mitä kunnilta käyttöön tulleita tiloja se tarvitsee jatkossa
–Eli noin neljän vuoden kuluttua tiedämme tarkemmin. Nyt on sen vuoksi järke-vintä aloittaa remontti näistä välttämättömistä ja vasta sen jälkeen miettiä sisäti-lojen remontointia, sanoo Ari Jyräkoski.
Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginval-tuustolle, että ne hyväksyvät investointipäätöksellä kaupungintalon peruskor-jauksen hankesuunnitelman ja että peruskorjauksen tavoitehinnaksi hyväksytään kaksi miljoonaa euroa.
–Kaksi miljoonaa riittää tekniikan uusimiseen, mutta ei muuhun remonttiin, sanoo Jyräkoski.

 

 

Keittiöllä alkuun jo tänä vuonna

Kaupungintalon remontti käynnistyy vielä tämän vuoden aikana kolmannessa kerroksessa olevan keittiön peruskorjauksella. Remonttia on porrastettu kuudelle vuodelle.
–Siitä tehdään ”tuunattu” jakelukeittiö eli se on pienempi kuin valmistuskeittiö, mutta siellä on pienemmässä mittakaavassa myös mahdollisuus valmistaa ruokaa. Keittiön laitteista osa on alkuperäisiä, sanoo kaupungin rakennuspäällikkö Ari Jyräkoski.
Alustavan hankeaikataulun mukaan keittiön lisäksi tämän ja ensi vuoden aikana uusitaan vesijohtoja ja viemäreitä. Ensi vuonna on suunniteltu myös rakennuksen ulkopuolen kaivaminen auki, kellarin seinien vedeneristys, salaojien ja sadevesiviemäröinnin uusiminen.
Varavoimakone on suunniteltu asennettavaksi myös ensi vuoden aikana.

Vuonna 2019 uusitaan lämmönvaihdin, tasapainotetaan lämmitysverkostoa, päivitetään lukitus- ja kulunvalvontaa, korjataan kellarikerroksen kosteusvaurioita ja vaihdetaan puuikkunat. Ikkunaremontti jatkuu vielä seuraavana vuonna, jolloin myös korjataan julkisivun pellityksiä, sokkelia ja tiiliverhouksen vaurioita sekä uusitaan pääsisäänkäynnin ikkunat.

Kellarin edustustilojen pesuhuoneen korjaus jää vuoteen 2021, jolloin myös uusitaan ilmanvaihtokoneita. Hissien uusinta ja asunnon peruskorjaus jää vuoteen 2022.

 

 

Lue Lauttakylä-lehti verkossa

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.