Huittisista maailmalle

07.03.2018 - 05:10 Mikko Perttunen
Mäkinen kertoo, että Lauttakylän lukiosta on yritetty välittää positiivista kuvaa. Se onnistui tuomaan ainakin huittislaiset Venla Uusi-Pärnän, Aino-Maria Koivuniemen ja Laura Mäkelän lukion penkille.

–Me ollaan niin hyviä, perustelee rehtori Timo Mäkinen Lauttakylän lukion suosiota pilke silmäkulmassa.

Lukion aloittaneiden määrä on hiljalleen pudonnut valtakunnallisesti lähinnä kahdesta syystä: ensinnäkin ikäluokat ovat aiempaa pienempiä ja toisekseen ammatillinen koulutus vetää nuoria. Viime syksynä Lauttakylän lukiossa aloitti kuitenkin noin 70 oppilasta, mikä on suurin määrä pitkään aikaan.
–Noin viisikymmentä tuli Pellonpuistosta ja loput naapurikunnista. Suurin ulkopaikkakuntalaisten porukka on sastamalalaiset, joista valtaosa tulee Kiikan ja Keikyän alueelta, Mäkinen luettelee.

Alastaron ja Oripään suunnalta tulee seuraavaksi suurin ryhmä, minkä lisäksi lukioon tulee yksittäisiä oppilaita myös esimerkiksi Punkalaitumelta ja Säkylästä. Olennaista lukion vetovoiman kannalta on Mäkisen mukaan kuljetusten toimiminen, mutta myös perinteillä on vaikutusta. Mikäli alueelta on tultu Lauttakylään aikaisemminkin, on kynnys lähtemiseen matalampi.

Vaikka Lauttakylä on menestynyt lukiovertailuissa, ei Mäkinen usko sen vaikuttavan kovin monen kouluvalintaan. Peruskoulun jälkeen harva vielä miettii polkua niin pitkälle.

Korkeakoulut kuitenkin vetävät Lauttakylän lukion ylioppilaita.
–Nämä ovat aika karkeita lukuja, mutta arvioin, että hieman yli puolet menee ammattikorkeaan ja 20–30 prosenttia tiedekorkeakouluun. Vuosittaiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Yksittäisistä aloista tekninen ala vetää aina. Muutama jatkaa toisen asteen koulutukseen ja jotkut menevät työelämäänkin.

Arvioimisen tekee hankalaksi se, että tietoa valmistuneiden opintopoluista ei oikein ole keskitetysti saatavilla. Mäkinen uskaltaa veikata, että suunnilleen puolet ylioppilaista jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin.
–Pojista iso osa menee siinä välissä armeijan leipiin.

Mäkinen kertoo, että valintamenettelyssä eletään murroksen aikaa, ja luvut saattavat näyttää tulevina vuosina hyvinkin erilaisilta. Ensikertalaiskiintiö on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville, joten enää ei välttämättä kannata ottaa vastaan toissijaista vaihtoehtoa vaikkapa vuoden ajaksi.

Paikkoja on toki muillekin kuin ensikertalaisille, mutta mikäli linjalle tai laitokseen on muutenkin hankala päästä sisään, on se tulevaisuudessa entistä hankalampaa sellaiselle, jolle korkeakoulupaikka ei ole ensimmäinen.

–Lisäksi vuodesta 2020 eteenpäin ylioppilastodistuksella tulee olemaan aiempaa isompi merkitys. Entistä tarkemmin pitäisi tietää jo lukiossa, mitä aikoo tehdä sen jälkeen, Mäkinen toteaa
Yhteishaku lukioon ja ammatilliseen koulutukseen 20.2.–13.3. ja korkeakouluihin 14.3.–28.3.

 

Turku oli Venlan ykkösvaihtoehto

Rehtori Timo Mäkinen arvioi, että Lauttakylän lukiosta valmistuneiden keskuudessa yliopistokaupungeista Tampere on suosituin, kakkosena tulee Turku ja sitten Helsinki.

Vuonna 2014 Lauttakylän lukiosta valkolakin saanut Venla Lähteenmäki suuntasi välivuoden jälkeen syksyllä 2015 Turun yliopistoon psykologian opintoihin.
–Kyllä tämä oli ykkösvaihtoehto, vaikka hain myös Tampereelle ja Helsinkiin. Sisko asui täällä silloin kun opiskeli, mikä varmasti myös vaikutti, hän kertoo.

Päätös psykologian opinnoista kypsyi viimeistään lukion kakkosen keväällä.

Lähteenmäki kokee saaneensa opiskeluun hyvät eväät Lauttakylästä.
–Aika moni opiskelukavereista on isoista kaupungeista ja isoista lukioista. Niissä ei ilmeisesti ole ollut sellaista tiivistä yhteisöllisyyttä kuin Huittisissa, jossa kaikki tuntevat toisensa. Vieläkin lukioaikaiset kaverit on parhaita ystäviä.

Lähteenmäki tunnustaa matkaavansa Huittisiin vieläkin lähes joka viikonloppu. Yksi hyvistä lukioaikaisista ystävistä on Lähteenmäen tapaan muuttanut Turkuun opintojen perässä.

–Aika kultaa tietysti usein muistot, mutta kyllä olen miettinyt, että vitsi se lukioaika oli hauskaa. Siitä olisi voinut nauttia vieläkin enemmän. Se lukio ja yhteisö, opettajat mukaan lukien, oli tietysti iso vaikuttaja myös aikuiseksi kasvamisessa.

 

 

 

Lue 7.3.Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.