Natriumbisulfiitti muuttaa Harjavaltaan

07.02.2018 - 08:38 Mikko Perttunen
Tehtaanjohtaja Mervi Liedes näkee positiivisena asiana, että natriumbisulfiitin valmistus lisääntyy Suomessa.

Kemira Oyj aloittaa natriumbisulfiitin tuotannon maaliskuussa Harjavallassa. Samalla sen tuotanto lopetetaan Keikyässä, missä se on muodostanut kuitenkin vain pienen osan yksikön kokonaistuotannosta.

Tuotantoprosessi ei ole kovin työllistävä, vaan se on ollut vain yksi osa vuorohenkilöstön työstä.

–Meillä se ei ole päätuotteita. Tuotannon lopettamisella ei ole esimerkiksi minkäänlaisia vaikutuksia henkilöstöön, Äetsän tehtaan johtaja Mervi Liedes kertoo.

Harjavallassa sillä puolestaan tulee olemaan positiivisia vaikutuksia. Lomautukset ovat olleet käytössä vuosikausia, ja niistä päästäneen nyt eroon.

Natriumbisulfiittia valmistetaan sellu- ja paperiteollisuuden tarpeisiin.
Suomessa tuotantomäärät eivät tahdo kuitenkaan riittää, ja kemikaalia on tuotu muun muassa Ruotsin Helsingborgista, jossa Kemiralla on natriumbisulfiittia valmistava tehdas.

–Itse näen positiivisena asiana, että tuotanto kasvaa Suomessa. On myös hyvä, että satsataan Kemiran eri toimipaikkoihin, Liedes pohtii.

Äetsässä pidetään kuitenkin edelleen yllä natriumbisulfiitin valmistusvalmiutta. Tilaa Äetsän 15 hehtaarin tehdasalueelta löytyy, joten natriumbisulfiitin valmistukseen käytettyjä tiloja voi pitää tyhjilläänkin. Näin ollaan valmiita vastaamaan markkinoiden äkilliseen kysyntään.

Kemianteollisuuteen liittyy aina riskejä, ja nyt tehtävillä tuotannon uudelleenjärjestelyillä on positiivinen vaikutus näiden riskien hallintaan.
Keskeisenä asiana on natriumbisulfiitin valmistuksessa käytetty rikkidioksidi, joka on Äetsän tehtaalla ollut yksi suurimmista hallittavista riskeistä.
–Turvallisuus on iso plussa tässä. Rikkidioksidin osalta tehdään tiukimmat varautumissuunnitelmat, ja sitä ei tarvitse nyt täällä käsitellä.

Muutoksella on suuri merkitys myös kuljetusturvallisuuteen. Äetsään rikkidioksidi on kulkenut maanteitse, mutta Harjavallan yksikköön se tulee aivan naapurista. Kuljetusten määrä on pientä, mutta mitä vähemmän vaarallisia aineita liikkuu teillä, sen parempi.

 

 

Lue 7.2.-Lauttakylä-lehti verkossa.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.